Sismik izolatör nedir, maliyeti ne kadar?

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerden sonra sismik izolatörler gündeme geldi. Depreme karşı koruyuculuğu ile bilinen sismik izolatör sisteminin nasıl çalıştığı ve maliyetinin ne kadar olduğu merak edildi.
Sismik izolatör nedir, maliyeti ne kadar?

Sismik izolatör nedir, maliyeti ne kadar? - 6 Şubat  2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık merkezli saat  04.17'de 7.7, Elbistan'da ise saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremden 11 il etkilendi ve yaşanan büyük yıkımda 40 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken binalarda depremin etkisini en aza indiren, ayakta kalmasını sağlayan 'sismik izolatörler'in konutlarda kullanılması önerisi gündeme geldi.

Sismik izolatör sistemine ilişkin olarak pek çok vatandaş, ''Sismik izolatör nedir, maliyet ne kadar, yapılara sonradan eklenebilir mi?'' sorularına yanıt aramaya başladı.

''YANAL İVMENİN ÜST KATLARA ÇIKMASINI ÖNLÜYOR''

Başakşehir’de sismik izolatör kullanılarak yapılan konut projenin Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Şentürk, sismik izolatör sistemi hakkında bilgi verdi. Depremin büyüklüğünden kaynaklı ortaya çıkan yanal ivmenin çok büyük olduğunu söyleyen Şentürk, ''Sismik izolatörlerin de amacı bu ivmenin binanın üst katlarına minimum derecede etki etmesini sağlamak. Bizler artık konut projelerinde kullanmaya başladık. En önemli katkısını deprem bölgesindeki şehir hastanelerinde gördük. Ancak bir binada sismik izolatör varsa bu bina sağlamdır yoksa değildir diyemeyiz. Ülkemiz deprem kuşağında bulunuyor, yönetmelikler bunlara göre hazırlanıyor. Konutun yapılacağı zemin çok önemlidir. Zemine uygun yapılan statik proje ardından kalite kontrolden geçmiş doğru inşaat malzemesi, yapının projeye uygun inşa edilmesi ve sahada denetleme gibi faktörleri bir araya getirmek lazım.'' ifadelerine yer verdi. Şentürk, söz konusu sistemin binalara sonradan eklenmesi ile ilgili olarak ''Alıp direkt binaya uygulayamıyorsunuz. Binanın hatta blokların özelinde tasarımın izolatöre göre yapılması gerekiyor. Mimari, statik, elektrik projenizin buna göre olması lazım. Binada sismik izolatör yoksa sonradan yapmak isterseniz yukarıda saydıklarımı yenilemeniz gerekir. Zeminin, taşıyıcı sistem uygun mu bakılmalı çünkü kolonda izolatörün geleceği kısım kesilir, araya konur. Binaya sonradan dahil edilebilir ama fazla parametresi var.'' ifadelerine yer verdi.

SİSMİK İZOLATÖR SİSTEMİNİN MALİYETİ 

Sistemin maliyetinin merak konusu olması üzerine Şentürk, ''Sıfırdan bir binayı yapacağınız zaman toplam inşaat maliyetine yüzde 10-15 civarı etkisi vardır. Ama hazır binaya sonra izolatör eklemek isterseniz, kişileri tahliye etmeniz tetkikleri yapmanız lazım maliyeti 2-3 katına çıkar. Kolon sistemine ayrı perde beton sistemine ayrı sismik izolatör eklenir. Eğer bina bitişik nizamda yapılmışsa yanında başka apartmanlar varsa izolatör ekleyemezsiniz. Çünkü sistemin özelliği deprem sırasında sağa ve sola binanın hareket etmesidir. Kurşun çekirdekli kauçuk ve sarkaç tipi izolatör dediğimiz 2-3 tipi var. Bunlar binanın yerine, ağırlığına, hareket kabiliyetine göre uzmanlar tarafından karar verilip uygulanıyor. Belli zaman aralıklarında bakım gerektiren modelleri var ama bazıları hiç bakım istemiyor.'' diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlgili Haberler