Seranova Seramik’in bacası tütüyor ama icradan satışı da var

UMPAŞ Holding’in elinde kalan tek mal varlığı olan Seranova Seramik’in bacasının tütmesi için yeni bir umut doğduğu söylentileri, 3 yıldır tek kuruş alamadan bekleyen işçileri sevindirdi.
Seranova Seramik’in bacası tütüyor ama icradan satışı da var

Sadece Uşak Tekstil OSB yönetimine 30Milyon TL enerji borcu olduğu belirtilen fabrikayı Manisalı bir işadamının çalıştırmak üzere kiraladığı söylentileri, başta 3 yılı aşkın bir süredir beş kuruş alamadan bekleyen 800 kadar çalışanı arasında sevinç yarattı.

Ancak Ziraat Bankası, alacakları karşılığı 31 Ağustos’ta fabrikanın icra yolu ile satışını istemişti. İcradan satışı yapılacak fabrikayı da kiralayıp işletmeye çalışmak da mantıklı görünmüyor.

Uşak Tekstil OSB yönetiminin borçları yüzünden elektrik ve doğalgaz enerjisini kestiği, borçları yüzünden icralık olan fabrikanın nasıl çalışacağı konusunda kafalarda birçok soru işareti oluştu.

KİRACI ENERJİ SORUNUNU FARKLI YÖNTEMLERLE ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR

Bir zamanlar mal varlığı ile Türk iş dünyasının dikkatini çeken Uşak’ın tek holdingi olan UMPAŞ’ın tüm varlığını kaybetmesi sonucu elinde tek gelir getiren yer olarak Uşak Tekstil OSB’de bulunan Seranova Seramik ve Yer Karoları Fabrikası kalmıştı.

Ancak 800 kişinin çalıştığı bu devasa işletmede kötü yönetim ve kendi aralarındaki çekişmelerden dolayı borçlarını ve işçilerin parasını ödeyemez duruma düştü. Bunun üzerine fabrika 2019 yılında üretimi durdurarak işçilere süresiz izin vermişti.

Daha sonra, işçiler UMPAŞ ortakları ve alacağı olan esnaf ve bayiler umutsuzca beklerken Bilecik’te faal olan Bien Seramik fabrikaya talip olmuş, OSB yönetimi, eski enerji borçlarını ödemeden fabrikaya doğalgaz ve elektrik verilemeyeceğini söyleyince bu girişimde sonuçsuz kalmıştı.

Kulis bilgilerine göre Manisalı bir iş adamı kiraladığı fabrikanın üretime geçmesi için çalışmalara başladı. Yevmiyeli işçiler tutan iş adamı fabrikanın temizliğini ve makinaların bakımını yaptırmaya başladı. Seramik fırınlarından dumanların tüttüğü söyleniyor.

Enerji sorununu da fabrikanın bahçesine doğalgaz tankları koyarak, elektriği de Beylerhan köyünden temin ederek çözmeye çalışacağı yine kulislerde konuşuluyor.

Tabi fabrikanın üretime geçecek olması, birçok sorunun cevabının bulunmasına yardımcı olmuyor.

Örneğin:

  1. Fabrikanın enerji borçları dışında esnafa, bayilere ve holding ortaklarına olan diğer borçları ne olacak? Yeni alan kişi bu borçları ödeyecek mi?
  2. Fabrikada çalışan 800 kişinin birikmiş aylıkları, kıdem tazminatları ödenecek mi? Bu konuda devam eden mahkemelerde muhatap kim olacak?
  3. Serenova Seramik’in borçları yüzünden mahkeme konkordato ilan etmişti. İcra ve diğer borç davaları konusunda nasıl bir çözüm bulunacak?
  4. Ziraat Bankası’nın isteği üzerine fabrika 31 Ağustos tarihinde icradan satışa çıkarıldı. Bankanın bu borcu ödenmeden fabrikanın kiralanması alınması ve satılması yasal olarak mümkün olmadığı görüşündeler. Bu icra ve banka borcu fabrikanın üzerinden kaldırıldı mı?

HİSSELERİ BÜYÜK DEĞER KAYBETMİŞTİ

UMPAŞ Holding’in hisseleri büyük değer kaybetmiş,  Borsa İstanbul, Umpaş’tan hissedeki sert hareketlerle ilgili açıklama talep etmişti. Holding, “Olağanüstü durum yok” açıklaması yapmıştı.

UŞAK OSB’YE BORCUNU ÖDEYEMEMİŞTİ

Umpaş Holding‘in lokomotif şirketi Seranova Seramik’in Uşak’ta bulunan fabrikası, Uşak OSB’nin elektrik ve doğalgaz vermediği için üretime başlayamamıştı. Uşak OSB Başkanı Halil Ağaoğlu, “30 milyon TL enerji borçları var, önce borcu ödesinler” demişti.

Ağaoğlu şirketle ilgili şunları anlatmıştı:

““Biz OSB yönetimi olarak fabrikada üretimin devam etmesi için adım attık. Borcu yayarak belli bir protokolle ödenmesi için teklif götürdük. Ancak anlaşmaya yanaşılmadı. Fabrika aylardır çalışmıyor, 800 işçi şu anda maaş alamıyor. Devam etmesi halinde fabrikanın elektrik ve doğalgazın faturalarını ödemek zorunda kalacağız. Ödemezsek tüm OSB’nin elektrik ve doğalgazı kesilir. Fabrikanın üretime devam etmesi için aylarca yardımcı olduk, ancak mecbur kaldık, bize olan borçlarını ödemelerini bekliyoruz.”

 (SALİH KILINÇ/ÖZEL HABER)

İlgili Haberler