Seranova Seramik satışında neler yaşandı?

Muhammen bedel fiyatı olarak 159 milyon 617 bin TL’den 31 Ağustos tarihinde satışa çıkarılan UMPAŞ Holding’e ait Seranova Seramik Fabrikası’nın 27 Eylül tarihinde yarı fiyatına yapılan satışta da alıcı çıkmadığı öğrenildi.
Seranova Seramik satışında neler yaşandı?

İkinci satış tarihi olan 27 Eylül tarihinde yaklaşık 70 Milyon bedelle yeniden satışa çıkan Fabrikaya kimsenin niçin teklif vermediğini araştıran İnternet Haber Siteniz www.usakgundem.com araştırdı ve fabrikaya neden müşteri çıkmadığı konusunda ilginç bilgilere ulaştı.

Edindiğimiz bilgilere göre, Enver Dağdagül’ün başında olduğu UMPAŞ Yönetim Kurulu’nun yerel mahkeme tarafından reddedilen konkordato talepleri için İstinaf mahkemesine başvurduğu, konkordato talebinin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde icradan fabrikayı satın alan girişimcilerin sıkıntı yaşama ihtimali olduğu için ihaleye girmekten vazgeçtikleri öğrenildi.

Fabrikada şu anda mevcut yönetimin kiraya verdiği Okyanus Seramik’in taşıma LPG ile ısı enerjisi, akaryakıtla çalışan jeneratörle de elektrik ihtiyacını karşılamaya çalışarak 3 holde üretim yaptığı belirtildi.

KATARLILAR BİLE TEKLİF VERMEYE ÇEKİNDİ

Uşak İli, Merkez İlçesi, Beylerhan Köyü, Yerköprü Mevkii'nde yer alan 37 bin 956 metrekare yüzölçümüne sahip olan Seranova Seramik Fabrikası 159 milyon 617 bin TL muhammen bedel ile icradan 31 Ağustos’ta satışa çıkarılmış, ancak alıcı çıkmamıştı.

Pazartesi günü yapılan ikinci satışta da teklif veren olmadığı için seramik fabrikasının satışı yine gerçekleşmedi. Peki, sudan ucuz fiyatına satışa çıkarılan fabrikayı neden kimse almak istemiyor?

Aslında Seranova Seramik Fabrikası’nın Uşak Tekstil OSB’de bulunan yeri bile milyonlarca lira para ederken sudan ucuza satılamamasının nedeni mevcut yönetim kurulunun daha önce yerel mahkemece ret kararı vermiş olduğu konkordato taleplerini istinaf mahkemesinde bozdurmak için başvuru yapmış olmalarından kaynaklanıyor.

28 milyon TL tutarındaki alacağı ile fabrikadan en büyük alacaklısı konumundaki Ziraat Bankası tarafından icra yolu yapılan her iki satışta da taliplisi çok olmasına rağmen, istinaf mahkemesinin yönetim kurulunun konkordato talebini kabul etmesi durumunda yaşanması muhtemel sıkıntılar taliplilerin iştahını kaçırdı.

Örneğin mahkemenin yönetimin konkordato talebini kabul etmesi halinde, fabrikayı alan kişi ya da firmanın teminatının yanması ve fabrikayı tekrar mevcut yönetime bırakması gibi riskler yaşanabileceğini göz önüne alan taliplilerin bu yüzden satış ihalesine girmediği iddia ediliyor.

İlk satıştan önce fabrikayı alıp işletmek için Altınsar Tekstil, Bien Seramik, Okyanus Seramik gibi firmaların adı geçerken Katarlılar da bu listeye dâhil oldu.

Katar’da en büyük seramik satıcısı olan 2 girişimcinin de Seranova Seramik Fabrikası’nı satın almayı çok istediği, ancak konkordato sonrası yaşanacak riskleri göze alamadıkları için caydıkları kulislerde konuşuyor.

Bu arada Banaz ilçemizde bulunan Banaz yem Fabrikası’nı da bu 2 Katarlı işadamının aldığı da Uşak iş dünyasının başlıca konuları arasında yer alıyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

En büyük alacaklı Ziraat Bankası tarafından icra yolu satışı her iki girişimde de satılmaması üzerine fabrika şu anda boşa düştü.

Danıştığımız uzmanlar; “Şimdi fabrikayı almak isteyen talipliler, Ziraat Bankası ile pazarlığa oturup o şekilde fabrikaya sahip olabilir” şeklinde görüş bildirdi.

Şu an fabrikanın alacakları arasında devletin alacağı gelir vergiler, OSB adiat ve doğalgaz ücreti, SGK primi ve işçi alacakları var. Makinaları hacizli durumda.

Öte Yandan Enver Dağdagül yönetimi tarafından kiraya verilen fabrikada Manisa Merkezli Okyanus Seramik 3 holde 60x60 karo üretimi yapmaya çalışıyor. Öğrendiğimize göre; fırınlar için gerekli enerji, fabrika önüne kurulan dev LPG tanklarına taşınan LPG gazları ile elde ediliyor. Makinaların çalışması için gerekli elektrik enerjisi ile yine akaryakıt ile çalışan dev jeneratörlerle elde ediliyor.

GENEL KURULA BİR AN ÖNCE GİDİLMESİ GEREKİYOR

Öte yandan UMPAŞ Yönetim Kurulu’nun imza yetkisi de 2 Aralık’ta sona eriyor. UMPAŞ yönetiminin bu tarihe kadar ilk genel kurulunu, çoğunluk sağlanmazsa ikinci genel kurulunu mutlaka yapması gerekiyor. Bu süreç yasal olarak tamamlanmazsa holding yönetiminin kayyuma kalma ihtimali var. 

Danıştığımız uzmanların bize aktardığı görüşlere göre yeni konkordato talebinin ve fabrikanın Okyanus Seramik’e kiralanması gibi işlemlerin genel kurulda hissedarların onayından geçmesi gerekiyor.

UMPAŞ Holding bünyesinde halen; Seranova Seramik, Uşak merkezinde Köme Mahallesindeki holding merkez binası, Turgutlu ilçesinde değeri yüksek bir arazi ve Salihli ilçesinde de İzmir yolu üzerinde bir tuğla fabrikası bulunduğu da öğrenildi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler