Pandemi döneminde Uşak’ta yeni açılan işyeri sayısı arttı

Tüm dünyada olumsuz etki yaratan Covid-19 salgını en çok esnaf kesimini mağdur etti. Ancak, pandeminin çok sert yaşandığı 2020 yılında Uşak ilinde yeni açılan işyeri sayısında 2019 yılına göre bir artış olduğu gözlendi.
Pandemi döneminde Uşak’ta yeni açılan işyeri sayısı arttı

Uşak Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkanı Atalay Savaş’ da Uşak’ta yeni işyeri açılış sayısındaki artışı, devletin esnafa yapmış olduğu yardımları alabilmek için, merdiven altı tabir edilen kayıtsız işyerlerinin resmileşmesine bağladı.

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz, Savaş, “İlimizde Kayıtlı yaklaşık 15 bin 500 esnaf bulunmaktadır. İlimizde işyeri açılış ve kapanışlarını yıl bazında karşılaştırırsak;

2018 yılında tescil ettiren yani işyeri açan esnaf sayısı bin 718 terk eden kapatan 752 kişi

2019 yılında işyeri açan esnaf sayısı bin 710 kişi, kapata esnaf sayısı 817 kişi

2020 yılında bin 776 kişi işyeri açarken 763 kişi de işyerini kapatmış.

Ancak pandemi döneminde yeni işyeri açılış sayısının artması bizi yanıltmasın. Devletimizin 25+25 bin lira yardımını alabilmek için merdiven altı çalışan esnaf, resmileşmek zorunda kaldığı için işyeri açılışlarında bir artış kaydedildi” şeklinde bilgi verdi.

“ESNAFA FAİZSİZ GERİ ÖDEMELİ CAN SUYU VERİLSİN”

Uşak esnafının çektiği sıkıntılara değinen Atalay, ““Pandemi sürecinde toplumun bütün kesimleri sıkıntı çekiyor. Ancak, esnafımızı en sıkıntılı kesim olarak gösterebiliriz.

Esnaflarımız içerisinde de en çok olumsuz etkilenen kesimler, kahvehane, kıraathane, okul kantini ve servis taşımacılığı gibi işlerle iştigal eden esnaflarımızın durumu kötüleşti. Sıkıntı hala devam ediyor.

Devletimizin bir ölçüde yardımı oldu. Ancak esnafın sorunu bin lira ile falan çözülmüyor. Elektriğe, suya, doğalgaza, bütün girdilerine zam geldi. Bin lira ile maddi sorunları çözülmüyor.

Burada esnafa gerçek bir can suyu ayrılmadan verilmesi gerekiyor. Kimse kendini üvey evlat hissetmemeli. Uşak Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği olarak, Sayın Valimizin desteği ile kahveci ve okul kantini işleten esnafımıza küçük de olsa bir maddi destek sağladık. Ama bu kez de diğer esnaf grupları alındı. Sayın Valimize bu konuda desteği için çok teşekkür ediyorum.

Devlet de 25 bin lira geri ödemelerini ve SGK primlerini öteledi. Ama esnafımızın esnaf kefalete olan borçları ötelenmedi. Bazı bankalar da faizi ile ötelendi. Bu da hiç hoş olmadı.

Mağdur esnafımıza can suyu olarak faizsiz para desteği yapılmalıdır. Hibe edilsin demiyorum. Hükümete bütçesi neyse 20- 25 bin lira civarında bir yardım yapmalı. Bu yardım bir yıl sonra faizsiz olarak geri ödenmeli” önerisinde bulundu.

İlgili Haberler