Lokantacı esnafına darbe üzerine darbe

Kapalı işyerlerine gelen icralar esnafı canından bezdirdi Geçtiğimiz Mart ayından bu yana kapalı olan lokantacı esnafı gelen icra tebligatlarından, vergi ödemelerinden ve elektrik su borçlarından illallah dedi. Uşak Aşcılar ve Lokantacılar Esnaf odası Başkanı Şeref Parlas, 680 üyesinin yüzde 10’luk kısmının kapalı olduğunu, çalışan kesimin paket servisi hizmeti ile ayakta durmaya çalıştığını belirterek faizi ile ödenecek destek yerine geri dönüşümü olmayan bir maddi destek yapılmasını istedi.
Lokantacı esnafına darbe üzerine darbe

KAPALI İŞYERİ İÇİN İCRA TAKİBİ YAPILIYOR

İşte Şeref Başkan’ın lokantacı esnafının sorunları ile ilgili verdiği bilgiler:

“Pandemi dolaysı ile bir yıla yakın bir zamandır kapalı olan lokantacı ve kahveci esnafı maddi ve manevi olarak çökmüş durumda.

Uşak merkez ilçede 14 adet eğlence mekanı (Birahane)  var. Bu mekanlar geçtiğimiz Mart ayından bu yana kapalı ve çalışamıyor.

Uşak Üniversitesi sosyal tesislerini çalıştıran 5-6 üyemiz var. Bunları işyeri de 2020 yılı Mart ayından bu yana kapalı. En azından pandemi döneminde çalışmadıkları ayların kiralarını ödememek için Rektörlüğe dilekçe verdiler.  Hala dönüş olmadı.

Devlet Mart ayından bu yana çalışamayan esnafımızı vergiden muaf tutmalı. Sabahtan bu yana onlarca üyem beni arayarak, OEPAŞ’ın elektrik borçları yüzünden icra takibi başlattığına dair tebligatlarda bulunmasından yakındı.

Kapalı işyerine nasıl icra takibi yapılıyor? Üniversite sosyal tesislerini çalıştıran Necmettin Kaplan adlı üyem bir yıldır kapalı olan işyeri için 3 bin 500 TL vergi ödediğini söylüyor.

İşyeri kapalı esnaf olarak devletimizden bir an önce vergi stopaj gibi ödemelerden muaf tutulmayı istiyoruz.

DESTEK PAKETLERİ KOMİK VE FAİZİ İLE GERİ ÖDEMEK ZORUNDAYIZ

Bin lira gelir yardımı, 500 TL gibi rakamlarla telaffuz edilen destekler bence çok komik.

Son açıklanan 2 bin TL ile 40 bin TL arasındaki destek paketinin de herkese uyacağını sanmıyorum.  Bu yardımın yapılması için cirolarının bir önceki yıla göre yüzde 50 düşmüş olması gerekiyor. Bence lokantacı esnafımın cirosu yüzde yüz düşmüş durumdadır. Bu verilecek olan paralar faizi ile geri dönüşü olan paralardır.

Biz lokantacı esnafımıza 40 bin TL falan istemiyoruz. Biz istiyoruz ki lokantacı esnafına geri ödemesiz 15 bin TL verilsin. En azından hayatı devam etsin. Cumhurbaşkanımız bir açıklama yapıyor ama altı doldurulmuyor. Mali müşavirler bile ne olduğunu bilmiyor.

YABANCI DEVLETLERİN ESNAFINA YAPTIĞI DESTEK BİZE DE YAPILSIN

Biz lokantacılar olarak devletimizden yabancı devletlerin kendi esnafına yaptığı uygulamaları bize yapmasını istiyoruz. Örneğin işyeri kapalı esnaf kirasını 3 bin Euro bildirmişse bunu devlet ödüyor ve ayrıca da kişi başı 400 Euro para yardımı yapıyor.

Devletimizden çok şey istemiyoruz. Kapanan işyerlerinin elektriğini suyunu ödesin. Bir de Niçin kapalı işyerlerine icra gidiyor? Onu anlayabilmiş değilim.”

İlgili Haberler