O bölgede bulunan Savrun Zonunun deprem yaratma potansiyelini uzman isim değerlendirdi! Büyük deprem beklentisi

6 Şubat tarihinden bu yana ülkemizde pek çok deprem meydana geliyor. Türkiye, deprem bölgesinde çalışmalara devam ederken Kahramanmaraş depremlerinin ardından pek çok uzman yeniden olabilecek büyük bir depreme ilişkin çalışmalara başladı. Her geçen gün yeni bir deprem açıklaması gelirken Prof. Dr. Süleyman Pampal, yıkıma neden olan Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde yaptığı incelemeyle ilgili değerlendirmelerini paylaştı.
O bölgede bulunan Savrun Zonunun deprem yaratma potansiyelini uzman isim değerlendirdi! Büyük deprem beklentisi

O bölgede bulunan Savrun Zonunun deprem yaratma potansiyelini uzman isim değerlendirdi! Büyük deprem beklentisi - 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 11 ilde büyük bir yıkım yaşandı. Yaşanan depremlerde can kaybı artmaya devam ederken yapı stoku ve doğru yapılaşmanın önemi de bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.

DEPREM ARAŞTIRMA MERKEZİ KURUCU BAŞKANI BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Yaşanan depremler dünya basınında da yankı uyandırırken ''Yüzyılın Felaketi'' olarak adlandırılan depremlerin ardından binlerce artçı sarsıntı kaydedildi. Hemen her gün yeni bir deprem haberi gelmeye devam ederken uzmanların değerlendirmeleri de ilgiyle takip edilemye başlandı. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yıkıma neden olan Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde bir incele yaptı. Yaşanan depremlerin yıkıcı boyutu nedeniyle uzmanlar araştırmalarına hız verirken Prof. Dr. Pampal, Savrun fayı ile ilgili dikkati çeken bir açıklamaya yer verdi.

SAVRUN FAY ZONU HAKKINDAKİ İDDİALARI ÇÜRÜTTÜ

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu 11 il arasında yer alan Osmaniye'nin Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal'ı kente davet etti. Prof. Dr. Pampal, Jeoloji Uzmanları Dr. Hüseyin Kozlu ve Ergun Yiğit ile birlikte ilçeye giderek Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde 5 gün boyunca incelemelerde bulundu. Söz konusu bölgede yapılan araştırmalar sonucunda korkutan bir tablo çizilmesi beklenirken rof. Dr. Pampal, açıklamaları ile şaşırttı. Savrun Fay Zonu hakkında bir açıklamaya yapan Prof. Dr. Pampal, yaptığı incelemenin ardından "Savrun fayı çevresinde çok büyük deprem yaratma potansiyeli olduğunu söylemek şu anda mümkün değil.'' diyerek tüm tezleri çürüttü.

Daha önce pek uzman, Savrun Fay Zonuna dikkati çekerek bölgedeki tehlikeyi açıklamıştı. Ancak Prof. Dr. Pampal, bölgede bir tehlike bulunmadığını açıklayarak Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinden Osmaniye'nin Kadirli ilçesine kadar tarama yaptıklarını belirtti. Bahsi geçen bölgede yaptıkları incelemeye ilişkin bir değerlendirmeye yer veren Prof. Dr. Pampal, ''Öncelikle Savrun fayının kuzey kesimini incelemek istedik. Göksun'dan Ekinözü'ne kadar 7,6'lık depremin olduğu Çardak fayını ayrıntılı bir şekilde inceledik. Güneye doğru dirsek yapan Çardak fayının Savrun fayıyla birleştiği bölgeye doğru uzanan kesimde kırılmalar olduğunu gördük. Bu olumlu bir işarettir. Yani Savrun fayını oluşturan önemli parçalardan birinin kırılmış, enerjisini boşaltmış olduğu ön bulgusunu söylemek mümkün.'' ifadelerini kullandı.

FAYDAKİ KRILMALARIN ENERJİYİ BOŞALTTIĞINA DİKKATİ ÇEKTİ

Prof. Dr. Süleyman Pampal, inceleme sonucuna ilişkin yaptığı değerlendirmede yaşanan büyük kırılma ile faydaki enerjinin boşaldığına dikkati çekti. Bu çerçevede bir sonuçlandırma yapan Prof. Dr. Pampal, ''Savrun fayının bulunduğu bölge, 7.7 ve 7.6'lık depremlerin bulunduğu bölgedeki kabuk yapısından farklı bir yapı. Kireç taşı blokları var. Bunların sınırlarında enerji daha kolay absorbe edilebilir. Krip dediğimiz sürünme hareketi olabilir. Enerji tamamıyla biriktirilmez. Ufak ufak boşalır ve çok büyük depremlerin olmasının da önüne geçilmiş olur.'' dedi. 

Güneye doğru Savrun fayı çevresinde büyük deprem yaratma potansiyeli bulunmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Pampal, ''Kuzey kesiminin önemli bir kısmının kırılmış olduğu söylenebilir. Kırılmalarla birlikte o bölge enerjisini boşaltmış demektir. O bölge zaten artçıların da yoğun olarak gerçekleştiği bölge. Artçı yığılmalarını harita üzerinde izlediğiniz zaman fayların yerlerini görebiliyorsunuz. Sonuç olarak çalışmalarımız oldukça verimli geçti. Bölgede insanların aşırı tedirgin olması için bir neden olmadığı sonucuna vardık.'' diyerek beklenen depremlerle ilgili iç rahatlatıcı bir açıklamaya yer verdi. Bölge halkının  sakin olması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Pampal, depreme hazırlıklı olunması gerektiği ve yapıların buna göre inşa edilmesi gerektiğini bildirdi.

NOT: Bu yazıda yalnızca uzman görüşüne yer verilmiştir.

İlgili Haberler