Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek?

Müslüman alemi üç ayların başlamasıyla beraber Miraç Kandili'nin ne zaman idrak edileceğine dair araştırmalarına başladı.
Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek?

Müslüman alemi Regaip Kandili'nin ardından idrak edilecek Miraç Kandili için gözler tarihe çevrildi. İslam alemi ibadetlerini yerine getirmek için kandil tarihlerini araştırırken bir yanda da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın takvimini araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini günler takvimi ile Miraç Kandili tarihi netlik kazandı.

2023 MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?

Üç ayların başlamasıyla birlikte ilk kandil, Recep ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili ile 26 Ocak Perşembe gecesi idrak edildi. İlk kandilin ardından gözler şimdi Miraç Kandil'ine çevrildi. Miraç Kandil'ine kısa bir zaman kalmışke Hicri takvime göre kandil günleri miladi takvimde değişiyor  Hazreti Muhammed’in göğe yükselişini ve Allah huzuruna çıkışını ifade eden Miraç Kandili, Şubat ayı içerisinde idrak edilecek. Miraç Kandili 17 Şubat Cuma günü idrak edilecek. 

MİRAÇ NE DEMEK?

"Kendisiyle yukarı çıkılan şey, merdiven" anlamına gelen kelime, Türkçeye "yükseğe çıkma" şeklinde çevrilir ve yükselme kökünden gelir. İsra, Arapçada gece yolculuğuna verilen isimdir. Hz. Muhammed’in geceleyin Mescid-i Haram’dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmesini ifade eder. Birlikte isra ve miraç olarak anılır. İslamın ilk zamanlarında dinin oruç, zekat, şehitlik ve hac gibi belli kuralları, prensipleri tam olarak belirlenmemişken gece namazları rağbet görmekle birlikte, ibadet kuralları da açık ve seçik olarak belirlenmemişti. Rivayete göre İsra ve Miraç bu konudaki belirlenmeleri sağlamış olaylardır.  Miraç, İslam dininde ve mitolojik anlatımlarında, Hz. Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte âlemleri ile görüp geriye döndüğü rivayetlerine verilen isimdir.

İlgili Haberler