Milli Savunma Bakanlığı açıkladı! Tahıl koridoru hakkında yeni karar çıktı

Rusya ve Ukrayna krizi ile birlikte kendini gösteren gıda krizi pek çok ülkeyi harekete geçirdi. Yaşanan gıda krizinin ardından tarafların anlaşma sağladığı Tahıl Koridoru'nda Türkiye etkin bir rol aldı. Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklama geldi.
Milli Savunma Bakanlığı açıkladı! Tahıl koridoru hakkında yeni karar çıktı

Milli Savunma Bakanlığı açıkladı! Tahıl koridoru hakkında yeni karar çıktı - Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 22 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi Belgesi ile dünya genelinde yaşanan gıda krizine çözüm getirildi. Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin savaşa dönüşmesi ile birlikte tahıl sevkiyatının durması dünya ülkelerinde gıda fiyatlarının artmasına neden oldu. Milli Savunma Bakanlığı, imzalanan belge ile bugüne kadar Ukrayna limanlarından 24 milyon ton tahılın ihtiyacı olan ülkelere emniyetle sevk edildiğini duyurdu.

TAHIL KORİDORU AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Karadeniz Tahıl Girişimi Belgesi ile ilgili verileri kamuoyu ile paylaşarak; ''Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler tarafından Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın BM Genel Sekreteri'nin katılımlarıyla 22 Temmuz 2022'de imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi Belgesi kapsamında bugüne kadar Ukrayna limanlarından 24 milyon ton tahılın ihtiyacı olan ülkelere emniyetle sevki sağlanmıştır. 13 Mart'ta BM koordinatörlüğünde Cenevre'de; BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmelerde Rusya Federasyonu tarafından, anlaşmanın 60 gün süre ile uzatılmasına destek verileceği, Rusya Federasyonu gıda ürünleri ve gübresinin uluslararası pazarlara ihracının kolaylaştırılması konusunda yeterli ilerleme sağlanması halinde anlaşmanın devamından yana oldukları açıklanmıştır.'' ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE'NİN KORİDOR ÇALIŞMASINA DEVAM EDECEĞİ VUGULANDI

Söz konusu anlaşma kapsamında aktif rol alan Türkiye'ye ilişkin açıklamalara da yer veren MSB, ülkemizin üzerine düşeni yapacağını vurgulayarak ''Taraflarca girişimin uzatılması yönünde atılan adımlar takdirle karşılanmaktadır. Bununla birlikte, tahıl girişiminin bugüne kadar koordinasyon içerisinde başarıyla sürdürülen faaliyetlerinin devam etmesi, tarafların talepleri de dikkate alınarak, anlaşmaya uygun şekilde uzatılması için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Sayın Bakanımız muhataplarıyla ve ilgili makamlar da kendi aralarında görüşmelere ve koordinasyona devam etmektedir. Söz konusu görüşmelerde taraflara, dünya genelinde insanlığa olumlu etkisi olan ve tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla çözülebileceğini kanıtlayan bu girişimin devam etmesinin önemi hatırlatılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edecektir."

İlgili Haberler