Karahallı Hidroelektrik Santrali 61 yaşında

Birçok insan belki bilmez ama Karahallı Hidroelektrik Santrali Türkiye’nin ilk hidroelektrik santrallerinden birisidir. Bu emektar santral 1960 yılından beri çalışmaya devam ediyor.
Karahallı Hidroelektrik Santrali 61 yaşında

Kendisi de Karahallılı olan gazeteci Dostumuz Mehmet Çolak, Karahallı Hidorelektrik santrali ile ilgili güzel bir araştırma yapmış ve fotoğraflamış. Bizde kendisinin izni ile bu güzel çalışmayı sizlerle paylaşmak istedik.

Karahallı’nın elektrik ihtiyacını karşılamak üzere 1957 yılında yapımına başlanan ve üç yılda tamamlanan Karahallı Hidroelektrik Santralı 28 Mart 1960 tarihinde hizmete açılmıştı.

Tarihi Clandıras Köprüsü’nün çok yakınında bulunan santralde üç tribün mevcut olup bugün bunlardan ikisi çalışmaktadır. Yaz aylarında ise deredeki suyun azalması nedeniyle sadece bir tribün çalıştırılmaktadır. Santral, yıllar içinde eski önemini kaybetmiş olsa da aynı teknolojiyle günümüzde de hizmet vermeye devam etmektedir.

SANTRAL HAKKINDA BİLGİ ALDIĞIMIZ MUSTAFA CERİT VE ALİ RIZA CERİT KARDEŞLER;

“ 1960 yılında hizmete giren santralimiz o tarihlerde Karahallı’nın elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuş. Kuruluş dönemlerinde 500 kilovat elektrik üreten santralimiz bu gün için Santral deresinin çevre aydınlatması ve Karahallı’nın içme suyu pompalarının elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. Santralde biri 250, biri 120 ve diğeri 110 kilovat kapasiteli üç tribün bulunmaktadır. Yazın su debisinin düşmesi nedeniyle üç tribünden sadece birisi çalıştırılmaktadır. Kışın saniyede 3 metreküp su ve tam kapasiteyle çalışırken yazın su debisi yarım metreküpe düşmesi nedeniyle düşük kapasiteyle çalıştırılmaktadır” dedi.

KISA BİLGİLER;

Santralın yapımı için o dönemin şartlarında 700.000 lira harcanmıştı. Santral projesinde ünlü yazar Ayşe Kulin’in babası yüksek mühendis Muhittin Kulin de yer almıştır. Paşalar köyüne elektrik verilip verilmemesi konusunda 1964 yılı Nisan ayında Karahallı ve Paşalar’da talihsiz olaylar yaşanmıştır. Karahallı’da Uşak Valisi taşlanmış, Paşalarlılar ise  santral binasını taşlayarak hasar verdirmişti. 1968 yılında meydana gelen sel baskını neticesinde santral binası sular altında kalmış ve Uğur Topal adındaki 6 yaşındaki çocuk boğularak hayatını kaybetmişti

SANTRALDA GÖREV YAPANLAR:

Hulusi Çoban, Mehmet Cırık, Hasan Piri, Mehmet Yüzbaşı, Mustafa Tomaylan, Selami Tambur, Halil Alakuş, Mustafa Kalfa, Musa Özyurt, Veli Topal, Muzaffer Bozkurt, Şerif Akçay, İzzet Aşık, Remzi Aşık, Mustafa Cerit, Ali Rıza Cerit, Mehmet Sağsöz, Adem Şevke, Hasan Durmaz, Selim Yeşilyurt, Hasan Arı ve Mehmet Cerit.

(Tüfekçioğlu ailesinden Mustafa Cerit ve Ali Rıza Cerit kardeşler uzun yıllar bu santralde görev yaptı. Santralin son teknisyeni ise, aynı aileden Mustafa oğlu Mehmet Cerit olup 2008 yılından beri burada görev yapmaktadır)

Hazırlayan: Mehmet Çolak

İlgili Haberler