Kandilli Rasathanesinden deprem açıklaması geldi! '80 saniye sürdü'

Kandilli Rasathanesi Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Kandilli Rasathanesinden deprem açıklaması geldi! '80 saniye sürdü'

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem çevre 10 ilde oldukça büyük bir yıkıma neden olurken binlerce vatandaş enkaz altında hayatını kaybetti. Dünya gündemine oturan Kahramanmaraş merkezli depremde Türkiye yaralarını sarmaya çalışırken Kandilli Rasathanesinden depremle ilgili önemli açıklamalar geldi. 6 Şubat tarihinde sabah saatlerinde meydana gelen depremle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Kandilli Rasathanesi deprem için '80 saniye sürdü' dedi. 

Kandilli Rasathanesinden depremle ilgili dikkat çekici bir açıklama geldi. Kandilli Rasathanesi "Sismik dalgaların modelleme çalışmasında 04:17 depreminin 3 farklı şok ile meydana geldiği ve depremin 80 saniyeden daha uzun sürdüğü belirlenmiştir" dedi. 

80 SANİYE SÜRDÜ!

Kandiili Rasathanesi Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Can kaybının 40 bin 642'ye yükseldiği depremde yaralıların tedavisine hastanelerde devam edilirken Kandilli Rasathanesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada depremin 3 farklı şok ile meydana geldiğini belirtirken  "Depremin 80 saniyeden daha uzun sürdüğü belirlenmiştir" dedi. İfadelerine "6 Şubat 2023 saat 04:17'de meydana gelen Mw=7.7 büyüklüğündeki deprem ile ilgili son günlerde sosyal medya üzerinden yapılan yorumlara ilişkin açıklamamız aşağıda paylaşılmaktadır'' cümleleri ile başlayan Kandilli Rasathanesi depreme ilişkin açıklamalar yaptı. 

Çoklu kırılma nedeniyle meydana geldiği belirtilen deprem için ''Özellikle tüm dünyada meydana gelen büyük depremlerin (Mw>7.0) çoklu kırılma ile meydana geldiği son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Son 30 yıl içerisinde alet ve bilgisayar-yazılım teknolojisinin gelişmesine paralel olarak büyük depremlerin modelleme çalışmalarında çoklu kırılma yöntemi başarı ile kullanılmaktadır.'' ifadeleri kullanıldı. 

3 FARKLI KIRILMA GERÇEKLEŞTİ!

Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Kandilli Rasathanesi ''Örneğin 1999 Gölcük-Doğu Marmara Depreminde bu çalışma yapılmıştır. Buna göre KAFZ içinde kuzey kolda 6 farklı doğrultudaki kırık parçasının 45 sn. içerisinde kırıldığı, gerek depremin analizi, gerekse saha gözlemleri ile kanıtlanmıştır.Aynı olgu 6 Şubat 2023 depreminde de gözlenmiştir. Sismik dalgaların modelleme çalışmasında 04:17 depreminin 3 farklı şok ile meydana geldiği ve depremin 80 saniyeden daha uzun sürdüğü belirlenmiştir.

Deprem iki taraflı kırılarak (KD-GB) doğrultulu, güneyde tek bir parçanın, KD'ya doğru ise iki parçanın kırılması ile toplamda Mw=7.7'lik bir deprem ile enerjisini boşaltmıştır. Kısaca çoklu kırılma analizi bilimsel bir ifade olup, depremin Mw=7.7 olduğu gerçeğini değiştirmemektedir." ifadelerine yer verdi. 

İlgili Haberler