İstanbul'daki o binalar için uzmanlardan uyarı geldi! Aman dikkat

Beklenen İstanbul depremi için kritik uyarılar gelmeye devam ediyor. Uzman isim Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İstanbul'da bu tarz binalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Aman dikkat büyük risk oluşturuyor.
İstanbul'daki o binalar için uzmanlardan uyarı geldi! Aman dikkat

İstanbul'daki o binalar için uzmanlardan uyarı geldi: Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerden sonra İstanbul'da olası depremler de tekrar gündeme geldi. Uzman isimler tarafından İstanbul'da yaşanacak olan depremler ile ilgili kritik uyarılar gelmeye devam ediyor. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan tarafından İstanbul'daki o binalar için kritik uyarı yapıldı. Buna göre binaların giriş katlarında bulunan işletmeler için uyarılarda bulundu. Bu tarz binalar deprem anında daha fazla risk altında bulunuyorlar. 

Binaların giriş bölümünde bulunan iş yerlerinin bilinçsiz bir şekilde kolon ve kiriş gibi binayı taşıyan sistemlerine müdahale etmeleri binaya büyük zarar veriyor. İş yerinin daha geniş ve daha düz bir alana sahip olması için ortadaki kolonlar kesiliyor. Bu durum o bina için büyük risk taşıyor. Düşük şiddette depremlerde bile büyük zarar görebilecek hale geliyor. Bu nedenle uzman isimlerden gelen uyarılara göre bu tarz işletmelerler olan binaların kesinlikle denetlenmesi gerektiği ile ilgili uyarılar geliyor. 

APARTMAN ALTINDAKİ İŞ YERLERİNE DİKKAT!

Uzman isimlerin yapmış olduğu uyarılara göre apartman altında bulunan iş yerleri binaya büyük zarar veriyor. Özellikle fırın işletmelerindeki yoğun sıcaklık betonda genleşmeye sebep oluyor. Bu durumda binanın yapısına büyük zarar veriyor. 

FIRIN İŞLETMELERİNE DİKKAT! BETONDA GENLEŞMEYE SEBEP OLUYOR

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan apartmanların altlarında bulunan işletmeler için kritik uyarıda bulundu. Bu uyarıya göre özellikle fırın işletmelerinin yüksek ısıya maruz kalması ile binanın betonarmesine büyük zarar veriyor. Genleşmeye sebep olarak binanın sağlam yapısını bozuyor.

Uzman isim Ercan "Şimdi yapılar eğer konut olarak yapılacaksa en alt katından en üstüne kadar hep konut olması gerekiyor. Ama özellikle son 50 ve 70 yılda konutlar para kazandırdığı için alt kısımları işyeri yapma eğilimindeler. İş yerleri de genellikle alt katlarda hacim artışı nedeniyle duvarları kaldırıyor. Bazıları ise daha geniş bir mekan olsun diye kolonları kesiyor. Bazen evlerin altındaki garajlarda bile olabiliyor.

ynı zamanda evin altını eğer iş yeri olarak tasarlıyorlarsa en alt katı yani giriş katını yükseltiyorlar sanki canbazın ayakları üzerinde durur gibi. Buna yumuşak kat deniyor ve bu evin dengesini bozuyor. Bunlar yapının yıkılmasına neden oluyor. Fırınlar buna bir ek daha bindiriyor." diyerek uyardı. 

Bu durumun sebebi ise fırındaki yüksek ısı bina yapısına zarar veriyor. Genleşerek betonu pişiriyor niteliğini kaybetmesine sebep oluyor. Bu durum ise beklenen İstanbul depremi için çok büyük tehliye oluşturuyor. 

İlgili Haberler