Biz 17 gün evdeyiz Engelliler her gün 4 duvar arasında

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Uşak Şube Başkanı ve Engelliler Meclisi Başkanı Salih Küçük, “10-16 Mayıs Engelliler Haftası” nedeni ile yazılı bir basın açıklaması yaptı.
Biz 17 gün evdeyiz Engelliler her gün 4 duvar arasında

Küçük, engellilerin hala toplu taşım araçlarını kullanamadığı, engelli rapor dereceleri düşürüldüğü için çok mağdur olduklarını, protezlerde katlım paylarının çok yüksek olduğunu ve kamuda yeterince engelli istihdamı yaratılmadığı gibi konulardan yakındı.

İşte Küçük’ün yazılı basın açıklaması:

TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ UŞAK ŞUBESİ - UŞAK İL ENGELLİ MECLİSİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI:

İçerisinde bulunduğumuz; “10-16 Mayıs Engelliler Haftası” maalesef Covid-19 salgını nedeni ile çeşitli etkinlikleri yine gerçekleştiremediğimiz bir yıl oldu.

İnsanlar Pandemi döneminde 17 gün evde kalmayı zulüm olarak görüp psikolojik  bunalıma girerken bir çok engelli kardeşimiz ömürlerini dört duvar arasında sürdürmek durumundadır. Haftamız engellilerin ve ailelerinin sorunlarına dikkat çekmek, çözüm yollarının gündeme getirilerek irdelenmesi farkındalık oluşturulması açısından önemlidir.

Sorunlarımız özetle:

  1. Erişebilirlik: Mimari engeller, toplu taşıma araçları, hizmete erişmek. başkasının yardımı olmadan herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz. Bunda hakkımız olduğuna inanıyoruz. Yasa 16 yıl önce çıkarıldı ancak sürekli ötelendiği için uygulanmıyor.
  2. Rapor Yönetmeliği: Yönetmelikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok engellinin rapor dereceleri düştüğü için emeklilikleri dahi iptal edilen engelli maaşı kesilerek zor durumda kalan engellilerimiz vardır.
  3. Katılım Payları: Engellilerin hayatını kolaylaştıran ortez-protez, tekerlekli sandalye işitme cihazı, hasta alt bezi gibi. Sosyal güvencesi olan engelliler bu malzemeleri alırken ödedikleri bedel % 50 nin üzerindedir.
  4. Engelli istihdamı: Kamudaki engelli açıkları alımlar olmasına rağmen büyük ölçüde boştur.

Bu sıkıntılarımızın giderilmesini ivedilikle talep ediyoruz. Engelliler Kanunu, Evde bakım ve evde sağlık hizmetlerinde olumlu gelişmelerdir. Teşekkür ederiz. Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. Sevgi her engeli aşmıyor. Kimse engelliyi sevmek zorunda değil. Ancak haklarını vermek zorundadır. “

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler