Altı dükkan üstü daire olanlar dikkat! Bakan Kurum açıkladı!

Bakan Kurum açıklamasında hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı illerde konut çalışmalarının başlanacağına dikkat çekerken ilk ihalenin ise 22 Şubat yapılıp, Mart ayında temellerin atılacağını ve yeni evlerin 3-4 katlı olacağını dile getirdi.
Altı dükkan üstü daire olanlar dikkat! Bakan Kurum açıkladı!

Kahramanmaraş merkezli depreme yönelik yapılacak 250 bin konutun hazırlıklarıyla ilgili konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum önemli açıklamalarda bulundu. Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle evini kaybeden vatandaşların kaybettiklerini geri kazanması için yapılacak düzenlemeler yavaş yavaş açıklanmaya devam ederken başta konut sahibi olmaları geliyor. 

Bakan Kurum açıklamasında hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı illerde konut çalışmalarının başlanacağına dikkat çekerken ilk ihalenin ise 22 Şubat yapılıp, Mart ayında temellerin atılacağını ve yeni evlerin 3-4 katlı olacağını dile getirdi. Kent ve konut tasarımında yerel doku ve sosyolojinin de göz önünde bulundurulacağını belirterek altı dükkan üstü daire devrinin sona erdiğini belirtti. 

ÖNCELİK KONFOR!

6 Şubat tarihinde gerçekleşen depremin etkisini gösterdiği illerden birisi olan Kahramanmaraş'ta incelemeler gerçekleştiren Bakan Kurum geçici barınma merkezlerini incelerken "Şehrin 100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, buranın kültürünü yaşatacak ve daha güzelini yapabilecek anlayışla planlamaları başlattık. Depremin ağır hasar verdiği yerlere de yeni bir master plan çalışması yapıyoruz. Bu çalışma çerçevesinde vatandaşlarımızın, şehrimizin ihtiyaçlarını içerecek anlayışla Türkiye'deki tüm mimarlarımızla bu işin en ileri gelenleriyle birlikte ortak bir çalışma başlattık. Bu kapsamda deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro- bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, zemin etüt raporlarıyla hocalarımızla, jeologlarımızla, jeofizik mühendislerimizle inceliyoruz. En doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı seçerek, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşasının sürecini de eş zamanlı inşallah yürütüyor olacağız.'' dedi. 

Doğru zemin ve doğru teknikle TOKİ binalarının sağlam kaldığına dikkat çeken Bakan Kurum açıklamasına ''TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı? Doğru zemin, doğru teknikle. İstişareler sonucu belirlediğim iz yeni yerleşim yerlerimizde de doğru zemini bulmak için mikro bölgeleme ve zemin etüdü çalışmalarımız hızla devam ediyor." şeklinde devam etti. 

1 AY İÇİNDE TEMELLER YÜKSELECEK!

Depremzedeleri çadırdan kurtararak daha konforlu bir alan geçirmenin en büyük öncelik olduğunu belirten Bakan Kurum "Şimdi, geçici barınma dönemindeyiz. Vatandaşımızın başını sokacak bir yerinin olması çok mühim ve öncelikli. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz" dedi. Konu hakkında oldukça hassas davrandıklarını dile getiren Bakan Kurum "Vatandaşımız müsterih olsun. Zeminin sağlamlığından, kullanılacak inşaat malzemelere kadar her türlü ayrıntıyı düşünüyoruz.Hassas devranıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Nifak tohumu ekenlere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizen Bakan Kurum "İlk etapta, hemen 200-250 bin konutun inşaatına başlayacağız. Hasar tespiti tamamlandıkça diğer konutların da yapımını gerçekleştireceğiz. Bizim için esas olan verdiğimiz söz. Yıkım nerede ise biz, tüm imkânlarımız ve gücümüzle oradayız. Kimseyi dışlamamız, ötekileştirmemiz, iş planında geriye atmamız söz konusu olamaz. Nifak tohumu ekenlere itibar etmeyin" dedi.

İlgili Haberler