AFAD Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar açıkladı! '4 dakikada bir artçı oluyor'

Yaptığı açıklamada Kahramanmaraş merkezli deprem hakkında değerlendirmeleri ve son bilgileri veren Tatar 11 ili etkisi altına alan depremin 12. gününde de deprem bölgesinde çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.
AFAD Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar açıkladı! '4 dakikada bir artçı oluyor'

6 Şubat sabah 4 sularında meydana gelen iki büyük deprem Kahramanmaraş merkezli olurken çevre 10 ili de etkisi altına almış ve 11 ilde büyük bir yıkım gerçeklemişti. Deprem bölgesinde 12 günde çalışmalar hala devam ederken Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar önemli açıklamalarda bulundu. Meydana gelen korktucu iki büyük depremin ardından her 4 dakikada bir artçı depremlerin olmaya devam ettiğini belirten Orhan Tatar deprem bölgesi hakkında önemli açıklamalar yaptı. 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem Kahramanmaraş başta olmak üzere çevre 10 ilde büyük bir yıkıma neden olurken Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar deprem hakkında son bilgileri verdi. Her 4 dakikada bir artçı depremlerin yaşandığını belirten Tatar şu ana kadar 4 bin 700 civarında artçı sarsıntının yaşandığını belirtti. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Tatar "4 dakikada bir meydana gelen artçı sarsıntıların çok büyük bir bölümü hissedilebilir düzeyde. Özellikle 5'in üzerinde meydana gelebilecek artçı sarsıntılarla karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

SON BİLGİLERİ AKTARDI!

Yaptığı açıklamada Kahramanmaraş merkezli deprem hakkında değerlendirmeleri ve son bilgileri veren Tatar 11 ili etkisi altına alan depremin 12. gününde de deprem bölgesinde çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Bir yandan arama kurtarma faaliyetlerinin bir yandan da iyileştirme süreçlerinin devam ettiğini belirten Tatar deprem bölgesinde faaliyet gösteren 250 binin üzerinde personel olduğunu söyledi. Her ilde bakan, bakan yardımcısı, mülki idare amirlerinin görevlendirildiğini söyleyen Tatar depremle ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Bu depremin hem etki alanı çok geniş hem de ortaya çıkardığı yüzey kırığı çok geniş bir alanda. Cumhuriyet tarihinde son 100 yıla bakıldığında 7,9 büyüklüğünde 1939 Erzincan depremi var. O depremde 33 bin insanımızı yitirmiştik ve depremin sonucunda yaklaşık 340 kilometre uzunluğunda yüzey kırığı meydana gelmişti. Bu depreme baktığımızda ise yüzey bakımından Erzincan depreminden belki de çok daha geniş alana yayılan, ortaya çıkardığı yüzey bakımından ise belki Erzincan depreminden daha fazla yüzey kırığı ortaya çıkaran bir deprem.

HEM ARAMA KURTARMA HEM DE HASAR TESPİT

Deprem bölgesi hakkında güncel bilgilerin aktarımını sağlayan Tatar Doğu Anadolu Fay Zonu'nun 5 ayrı segmentinin kırıldığını ve bunun sonucunda 400 kilometre civarında bir fayda yüzey kırığının meydana geldiğini belirtirken açıklamasında "Bu kırılma neticesinde 7,3 metre civarında yerkabuğunda yer değiştirme olduğu yönünde sahadan gelen bilimsel veriler var. Şu ana kadar 4 bin 700 civarında artçı sarsıntı var. Bakıldığında çok olağan dışı bir durum. Hem 7,7 hem 7,6 büyüklüğündeki bu iki depremin, iki ana şokun artçı sarsıntıları devam ediyor. 4 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor. Bu artçı sarsıntıların da çok büyük bir bölümü hissedilebilir düzeyde. 3,5 ve üzeri büyüklükte çok fazla sayıda artçı sarsıntı var ama 4 ve üzeri büyüklükteki sarsıntılar yaklaşık 40 civarında. İzmir ve Düzce depremi büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geliyor. Bunlar önümüzdeki günlerde de devam edebilir. Özellikle 5'in üzerinde meydana gelebilecek artçı sarsıntılarla karşı karşıya kalabiliriz." ifadelerine yer verdi. 

Hasar tespit çalışmalarına devam edildiğini belirten Tatar  "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın çok sayıda personeli şu anda sahada hasar tespit çalışması yapıyor. Çalışmalardan elde edilen raporlar öğrenilinceye kadar bu binalardan uzak durmakta yarar var." dedi. 

DEPREME DAYANIKLI KAYALAR

Depreme dayanıklı binaya dikkat çekenj Tatar özellikle de deprem bölgelerinde binaların depremi karşılayabilecek kayalar üzerine inşa edilmesi gerektiğini belirtirken "Ümit ediyorum ki bu süreçten sonra bütün bölgede yoğun bir şekilde kalıcı konut seferberliği başlayacak. Mart ayından itibaren ilk konutların inşasının başlanacağı duyuruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu süreci yönetiyor. O anlamda da yeni rezerv alanlarının saptanması, bunlar saptanırken doğru şekilde jeolojik tehlikelerden uzak alanlara kurulması konusunda gerekli çalışmalar yapılır. Bölgede çok sayıda fay var, bunun ötesinde bölgenin zemin yapısına bakıldığında çoğu yerde ovalar içerisinde düşük kalite olarak nitelendirebileceğimiz zeminler var." ifadelerini kullandı. 

Tüm yerleşim alanlarının afet bölgesi haline getirilmesinin en büyük hedef arasında olduğunu belirten Tatar son olarak şunları kaydetti:

Bakıldığında bu aktif diri fay yeni bilgiler ışığında 500'ün üzerine çıkabilir. Dolayısıyla burada en önemli husus, bireysel olarak başlayıp bizim toplumsal olarak bu farkındalığı yaratmamız gerekiyor. Ümit ediyorum ki bundan sonra afetlere karşı dirençli hem toplum hem de şehirlerimiz olacaktır. Büyük bir toplumsal seferberliğin bu süreçten sonra yapılması lazım. Bütün şehirlerimizi, bütün yerleşim alanlarımızı her türlü afete hazır hale getirmek en büyük amacımız.

İlgili Haberler