Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan deprem sonrası daha fazla vergi açıklaması

Türkiye'de asrın felaketi olarak adlandırılan yüzyılın en büyük depremine ilişkin ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan açıklama geldi.
Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan deprem sonrası daha fazla vergi açıklaması

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan deprem sonrası daha fazla vergi açıklaması - Türkiye'de asrın felaketi olarak adlandırılan yüzyılın en büyük depremine ilişkin ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan açıklama geldi. Ülke gündeminde 13 gün önce meydana gelen felaket sonrası 40 binden fazla vatandaş hayatını kaybederken bu süreçte de 10 şehirde büyük enkazlar kaldı.

Bölgelerde çalışmalarda sona doğru gelinirken bu süreçte enkaz altından sağ çıkan vatandaşların da haberleri gelmeye devam ediyor. Konu ile ilgili ise ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'da yapmış olduğu açıklamalarda; bölgelerin yeniden kalkındırılması için ciddi kaynak ihtiyacı olduğunu, bu paranın da 100 milyar dolara kadar çıkabileceğini ifade ederken deprem de üretim ve serbest kaybı olmak üzere de iki boyutlu bir yıkım olduğunu ifade eden ekonomist, faturanın giderek artacağını söyledi.

Bu kaynağın ise başta vergiler olmak üzere; seri para basımı ve dışarıdan da borçlanarak elde edileceğine dikkat çeken Yeşilada, "Daha fazla vergilendirilmeye hazır olun” ifadelerini kullandı. İşte açıklamalarından satır başları.

Kamu tüm harcamaları vatandaştan toplanan vergilerle ya da borçlanma ile yapıyor. Geleneksel olarak önce akaryakıt, alkol ve tütünde vergiler artırılır, fiyatlar erişilemez noktaya gelebilir. Ancak bu havuzu doldurmaya yetmez. Dolayısıyla servet vergisine ihtiyaç duyulacak. Zengin bireylerin serveti ve geliri üzerinden bir defaya mahsus vergi alınabileceği gündeme geliyor. Tüketim vergilerinin yerine servet vergisini tercih ederim. Çünkü tüketim vergileri fakirleri daha çok etkiler, zenginin bütçesini etkilemez.

Bunun karşılanması için para basılacağını , başka çare olmadığını söyleyen Yeşilada, “Dış borçlanma da artacak, ancak kredi notumuz düşük olduğu için maliyeti çok yüksek. Dolar bazında yüzde 8-9 faizle borçlanmanın faturasını da vatandaş ödeyecek” dedi.