Tüm çalışanları ilgilendiriyor! SGK'dan bu belgeyi almayan 134 Bin TL kaybediyor!
Türkiye’de çalışma hayatında bulunan çalışanların en büyük güvenceleri kıdem tazminatları oluyor. İşten ayrılma durumlarında kıdem tazminatı alabilen çalışanlar bu ödemeler ile beraber ekonomik olarak bir buhran içerisine düşmeyebiliyorlar. Ancak kıdem tazminatı almanın da çok keskin kuralları bulunuyor. Bu kurallara dikkat edilmediği sürece kıdem tazminatı işverenin cebinde kalıyor.
İŞTEN AYRILMA ŞEKLİ ÖNEMLİ!
Kıdem tazminatını hak etmek için işten ayrılmanın gerekçesinin büyük bir önemi bulunuyor. İşten ayrılan çalışanın işten ayrılma gerekçesi kendisinden kaynaklanan bir kusur olmamalıdır. İşveren işçiyi kusurundan dolayı işten çıkarırsa o zaman kıdem tazminatı ödemek zorunda değil. Bir işçi izinsiz işe gitmiyorsa, işinin sorumluluğunu yerine getirmiyorsa, iş yerinin maddi imkanlarını kötü niyetle kullanıyorsa işveren bu çalışanı işten çıkarabilir ve tek kurul da kıdem tazminatı vermeyebilir.
İSTİFA EDEN ALAMAZ!
Kıdem tazminatını alabilmek için çalışanın kendi isteği ile işten ayrılmaması gerekiyor. Kendi istediği ile işten ayrılan kıdem tazminatı alamaz. Daha iyi imkanlara sahip bir işe girmek için işten ayrılanlara kıdem tazminatı ödenmez. Kıdem tazminatı alabilmek için istifa kesinlikle olmamalıdır. Ancak bunun da bir istisnası bulunmaktadır. İstifa edip kıdem tazminatı almak sadece bir koşul ile mümkün olabiliyor.
SGK’DAN BELGE ALINMALI!
İstifa ederek kıdem tazminatı alabilmenin koşulu çalışanın yaş hariç emeklilik şartlarını sağlamış olmasıdır. Bu durumda çalışan emekli olmak isteyebilir veya emekli olmak için yaş şartını çalışmadan beklemek isteyebilir. Bu durumda yapılması gereken SGK’ya başvuruda bulunup yaş hariç diğer emeklilik koşullarını tamamladığına dair bir yazı almalıdır. Bu yazı işverene istifa dilekçesi ile verilmelidir. Bu durumda işveren kıdem tazminatını ödemek zorunda kalır. Ancak SGK’dan yazı alınmazsa o zaman işverenin kıdem tazminatı ödemesi yapma zorunluluğu yoktur. SGK’dan belge almayanlar kıdem tazminatı hakkını kaybederler.
Akaryakıt indirimleri sonrası Uşak ve ilçelerinde benzin-motorin fiyatları!
Fitch Ratings'ten Türkiye raporu! Enflasyon ve büyüme tahminleri değişti!
Evi olanlar dikkat! 3 hafta içinde yaptırmazsanız 1 milyon TL cezası olacak
KIDEM TAZMİNATI NE KADAR?
Kıdem tazminatı çalışanın maaşına göre değişmektedir. 1 yıllık kıdem tazminatı çalışanın bir aylık brüt maaşına karşılık gelmektedir. Asgari ücretle çalışan bir kişi 13.414 TL 1 yıllık kıdem tazminatı alacaktır. 10 yıllık kıdem tazminatı 134 Bin TL’yi bulabilmektedir. SGK’dan belge alınmadığı durumunda bu ödeme istifa ile alınamayacaktır.