Fitch Ratings'ten Türkiye raporu! Enflasyon ve büyüme tahminleri değişti!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin enflasyon tahminlerini açıkladı. Bu yıl ve gelecek yıl yüzde kaç enflasyon olacak?
Fitch Ratings'ten Türkiye raporu! Enflasyon ve büyüme tahminleri değişti!

Türkiye ekonomisinde atılan adımlar yabancı finans kuruluşlarının yeni değerlendirmeler yapmalarını zorunlu hale getirdi. Seçimlerden sonra görev başına gelen ekonomi yönetimi ekonomi politikalarında yüzde 100 farklı uygulamalar yapmaya başladı. Parasal genişleme politikasından vazgeçilip parasal sıkılaştırma politikaları uygulanmaya başlandı. Merkez Bankası faiz artırımları ile ekonomiyi soğutmaya başladı. Ortadoks politikalara dönülürken bu adımlar meyvelerini vermeye başladı. Merkez Bankası’nın rezervlerinde olumlu sinyaller gelirken enflasyonda da düşüş olmasa da hız kesildi.

Türkiye ekonomisine dair uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yeni değerlendirmeler yaptı. Kurumun hazırladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye’ye dair önemli tespitler yapılırken enflasyon tahminlerine de yer verildi.

TÜRKİYE ORTALAMANIN ÜZERİNDE BÜYÜYECEK!

Fitch Ratings’e göre Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 4,1 oranında büyüme rakamını yakalayacak. Gelecek yıl ise büyüme rakamı yüzde 2,5 seviyesinde olacak. 2024’te küresel ekonominin yüzde 2,1 büyüyeceğini açıklayan kuruluş bu ortamda Türkiye’nin ortalamanın üzerinde büyüyeceği tespitini yaptı.

ENFLASYON TAHMİNLERİ AÇIKLANDI!

Türkiye’deki enflasyon ile alakalı olarak da değerlendirme yapan Fitch Ratings, 2023 yıl sonunda yüzde 65 oranında enflasyon ile karşılaşılacağının beklendiğini duyurdu. 2024 yılında ise yıl sonu enflasyon rahmini yüzde 38 olarak açıklandı. Bu tahmin de uygulanan ekonomi politikalarının enflasyon ile mücadelede olumlu sonuç vermesinin beklendiğini ortaya koyuyor.

Türkiye ekonomi yönetiminin kurmayları da enflasyonda düşüş için 2024 yılının ikinci yarısını hedef olarak gösteriyorlar. Baz etkisinin de katkısı ile enflasyon özellikle gelecek yılın son 6 ayında gerileyebilecek. Ekonomi politikalarında istikrarın yakalanması, yabancı sermaye girişlerinin hız kazanması bu enflasyon hedefleri ile doğrudan ilişkili. Şu anda yabancılar Türkiye’ye sermaye girişi yapmıyorlar ama enflasyonda düşüş gerçekleştikten sonra giriş yapmanın planlarını yapıyorlar.