TCMB bankalara dolar talimatı verdi!

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminin etkileri piyasada görülmeye başlandı. Bununla bağlantılı olarak TCMB'den faiz kararı çıktı.
TCMB bankalara dolar talimatı verdi!

TCMB bankalara dolar talimatı verdi! - 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin meydana gelmesi ile birlikte borsa kapanma kararı almıştı. Yeniden işleme başlayan borsada depremin etkileri kendini belli etmeye başlarken ekonomik tahribatta görülmeye başlandı. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) döviz talebini azaltmak için yeni  bir karara imza attı.

TCMB'DEN DOLAR KARARI

Depremin etkilerini hafifletmek için vadeli altın İthalatını geçici bir süreliğine durdurma kararı sonrası TCMB bankalardan altın bankalardan yerli müşterilerine altın satışlarında bir spread belirlemelerini istemişti. TCMB, 15 Şubat tarihinde altın ve gümüş işlemlerinde alış-satış fiyatları arasındaki farkın asgari yüzde 3’e çıkarılması talimatı verdi. Bu kararından ardından ise ''Doları 19,08 Türk Lirası’nın altında satmayın.'' talimatı veren TCMB'nin açıklamasının ardından 16 Şubat Perşembe günü Türkiye saati ile 15.20’de dolar/TL alış kuru 18,84, satış kuru ise 18,85 oldu. Merkez Bankası tarafından alınan karara göre dolar almak isteyenler için piyasadaki fiyatın üzerinde asgari 20 kuruş ilave bir maliyet eklenecek. Merkez Bankası döviz talebini azaltmak maksadıyla bankalardan döviz forward kontrat satışlarında maliyetleri artırmalarını da talep etti. Dolar forward kontratlarında faiz yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarılacak ve bireysel müşterilere döviz forward kontrat satışı da yasaklanacak. 

İlgili Haberler