Tapu sahibi olan herkesi ilgilendiriyor! O süre içinde yapmazsanız hakkınız kalmayacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu kayıtlarına ilişkin çalışma başlatıldığı bildirdi. Önalım hakkı sahibi paydaşlara değinilen açıklamada tapu sahipleri için önemli uyarılara yer verildi.
Tapu sahibi olan herkesi ilgilendiriyor! O süre içinde yapmazsanız hakkınız kalmayacak

Tapu sahibi olan herkesi ilgilendiriyor! O süre içinde yapmazsanız hakkınız kalmayacak - Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde (TKGM) yer alan tapu kayıtlarına ilişkin çalışma başlatıldı. Ön alım hakkı sahibi paydaşlara gayrimenkul alıcısı tarafından satışın bildirilmesi durumunda önalım davasının açılması gerektiği kaydedilen açıklamada davanın 3 ay içerisinde açılması hakkında uyarılar yapıldı. 

SON 55 GÜN KALDI

TKGM tarafından tapu sahiplerine yapılan uyarıda belirlenen hakkın kullanılması için verilen süre 3 ay olarak duyuruldu. Açıklamanın yapıldığı tarihten itibaren 10 Mart tarihi ile birlikte 55 gün kaldığı bildirildi. Sürenin aşımı durumunda kişilerin haklarını kaybettiği açıklanırken hisseli tapuda ön alım hakkı tanınacağı bildirildi. Hisse sahiplerine verilen ön alım hakkı süresi boyunca hisse sahibi payı satmak istemesi durumunda diğer hisse sahiplerinin öncelikli olarak satın alma hakkı bulunuyor.

ÖN ALIM HAKKI NE ANLAMA GELİR?

TKGM'nin açıklamalarının ardından ön alım hakkının ne anlama geldiği merak edildi. Ön alım hakkı; sözleşme ve kanunla ortaya çıkan ve taşınmaz malikinin taşınmazını üçüncü bir şahsa satılması durumunda ön alım hakkına sahip olan tek taraflı bir beyan ile taşınmazın alıcısı olma yetkisi kazanırken kazanılan bu hakka ön alım hakkı adı verilmektedir. Ön alım hakkı hisse payını sınırlama çeşitlerinden birisi olarak bilinir ve bu hak kullanıldığı durumlarda paydaş payını yasal ön alım hakkı bulunan diğer paydaşa devretme yükümlülüğünde yer almaktadır. Ön alım hakkının kullanılması için 3 aylık süre verilir ve 3 aylık sürenin geçmesiyle birlikte hak sahibi söz konusu hakkını kaybeder. TKGM'nin duyurusu ile 3 aylık süreden geriye yalnızca 55 gün kalmıştır.

İlgili Haberler