SGK milyonlarca emekliye duyurdu! Maaşı gecikenlere avans müjdesi geldi başvurular o tarihte alınacak

Ülkemizde emekli olan milyonlarca vatandaşa belirli tarih aralıklarında maaş ödemesi yapılıyor. EYT kapsamında da milyonlarca emekliye maaş ödemesi yapılması beklenirken yapılan bir son dakika açıklaması heyecan yarattı. Emeklilere avans çekebilecekleri yönünde bir duyuru geldi.
SGK milyonlarca emekliye duyurdu! Maaşı gecikenlere avans müjdesi geldi başvurular o tarihte alınacak

SGK milyonlarca emekliye duyurdu! Maaşı gecikenlere avans müjdesi geldi başvurular o tarihte alınacak - Ülkemizde 24 yılık sorun haline gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin resmen hayata geçirilmesiyle 2 milyonu aşkın kişiye emeklilik yolu açıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları yoğun mesaailerine devam ederken  EYT kapsamında emeklilik başvurusunda bulunanların dosyaları  incelenerek karara bağlanıyor. Önümüzde kurban bayramının olması ile birlikte maaşı geciken EYT'liler için yeni bir açıklamaya yer verildi.

EYT'LİLERE AVANS MÜJDESİ

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, emekli aylığı 90 gün içinde bağlanamayanlar için yeni bir karar aldı. Alınan karara göre emekli aylığını 90 gün içinde alamayanlara avans düzenlemesi yapıldığı duyuruldu. SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alan 2018/38 Sayılı SGK Genelgesi'nde, emeklilik müracaatını yapmasına rağmen 90 gün içerisinde maaşı bağlanmayan emekli adayları için avans düzenlemesine yer verildi. Söz konusu düzenleme kapsamında EYT'liler SGK'dan avans talebinde bulunabilecek. Bununla birlikte avans talebinde bulunulabilecek tarihlerde belli oldu.

2 HAZİRAN İTİBARİYLE BAŞVURUALR AÇILIYOR

EYT'nin resmen hayata geçirildiği 3 Mart 2023 tarihinden itibaren emeklilik müracaatında bulunmasına rağmen maaşı bağlanamayan EYT'li emekli adaylarının 2 Haziran tarihinden sonra SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden avans talebinde bulunabilecekleri kaydedildi. Yayımlanan yönetmeliğe göre, emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen vatandaşlara, yazılı talepte bulunmaları halinde avans ödemesi yapılabilecek.

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün Genelgesinin ilgili bölümünde konu ile ilgili olarak "Kuruma tahsis talebinde bulunan sigortalı ve hak sahiplerine 90 gün içinde gelir ve aylık bağlanamaması durumunda, Kurumca gelir ve aylık bağlanmasına hak kazandığı anlaşılan sigortalı ve hak sahiplerine yazılı talepte bulunmaları halinde, ilerideki alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebilecektir. Avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin üç katını, gelirlerde ise net asgari ücretin iki katını geçmemek üzere Kurumca belirlenecektir. Avansın bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarından fazla olan bölümü, müteakip gelir ve aylıklarından 1/4 oranında kesilerek mahsup edilecektir." ifadeleri yer alıyor.

ÜNLÜ EKONOMİST AÇIKLADI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram ise ''Geçtiğimiz günlerde eğer emekli aylığı 90 gün içerisinde bağlanmazsa avans düzenlemesi olduğuna ilişkin haberler yer aldı. SGK mevzuatında 2018’e 38 genelgesi olmasına rağmen sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bir sonraki ayın 15’ine kadar maaş bağlanabileceğini duyurdu. EYT’li vatandaşlarımıza bu maaşlar geç yatsa dahi geçmişe dönük toplu bir şekilde maaşlarını alabilecekler.

90 gün içerisinde maaş bağlanmasa dahi bu süreç Haziran sonu itibarıyla 90 güne tekabül ediyor. SGK’ya dilekçe ile başvurmaları yeterli, kanunda yer alan tutar kadar avans bağlanabilir. Avans ödemeleri SGK’nın belirleyeceği bir oran olur en kötü ihtimal tek bir maaş şeklinde olabilir. Kişinin aylık maaşı 10 bin TL ise 3 aylık 30 bin TL bağlanacaksa 10 bin TL avans ödemesi olur. Toplam 30 binlik tutardan bu tutar kesilerek kendilerine yatırılır, 20 bin TL EYT’lilere avans ödemesi sonrası kalan tutar yatırılır. Kendileri zaten banka promosyonu, kıdem tazminatı, bayram ikramiyesi ve kendi maaşlarını almak suretiyle 4 farklı kazanca sahip olmuş olacaklar." değerlendirmesinde bulundu. 

Bahsi geçen genelge kapsamında emekli olmaya hak kazanan ancak aylıklarını henüz alamayan EYT'liler kuruma başvuru yaparak avans ödemesi almaya hak kazanacak.

İlgili Haberler