O iddia gerçekleşirse EYT'liler şok olacak! O ödeme hesaplara sürpriz şekilde geçecek

EYT yasanın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte başvuru süreci başladı. Başvuruların onaylanmasının ardından maaşlarını alacak olmanın heyecanını yaşayacak EYT'liler hakkında bir iddia ortaya atıldı.
O iddia gerçekleşirse EYT'liler şok olacak! O ödeme hesaplara sürpriz şekilde geçecek

O iddia gerçekleşirse EYT'liler şok olacak! O ödeme hesaplara sürpriz şekilde geçecek - Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili 24 yıllık sorun çözüme kavuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Emekli olmak için şartları sağlayanlar başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla gerçekleştirirken ilk maaşlarını alacakları günü iple çekiyor.

EYT'LİLERE AVANS YATACAĞI İDDİASI

EYT yasasından faydalanarak emekli olacak olan vatandaşların ilk maaşlarının nisan ayında yatırılacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklandı. Ancak 2 milyonun üzerinde vatandaşın yoğun talepte bulunacağı başvuru sürecinde aylıkların gecikmeli olarak bağlanacağı öngörülüyor. Bununla birlikte bazı basın kuruluşlarında EYT’lilere her 3 ayda bir avans ödemesi yapılacağı iddia edildi. SGK’nın avans ödemesi için yazılım sistemi kurması beklendiği kaydedilirken aylık bağlama işlemi geciken binlerce EYT'liye emekli aylığı yerine avans ödemesi yapılacağı aktarıldı. Buna göre avans hakkı ise emekli aylığının 90 gün gecikmesi durumunda doğacağı da iddialar arasındaki yerini aldı. SGK önümüzdeki 3 ay boyunca emeklilik işlemlerini tamamlayamadığı yüz binlerce EYT'liye temmuz ayından itibaren avans ödeyecek. Aylık bağlama işlemi eylül ayına kadar tamamlanamayan EYT'liler ekim ayında ikinci kez avans talep edebilecek. Sonraki 3 ayda da aylıklar bağlanamazsa bu sefer 2024 Ocak ayında üçüncü kez avans ödenecek.

DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

SGK kaynaklarından alındığı iddia edilen bilgiye göre ise martta emeklilik başvurusu yapanların çok azına nisan ayında emekli aylığı bağlanacağı, geriye kalan yüz binlerce EYT'linin 9 ay hatta 12 ay maaş beklemek zorunda kalacağı bildirdi. Yürürlükteki Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 82'nci maddesine göre aylık bağlamaya hak kazandığı halde 90 gün içinde aylığı ödenemeyen sigortalıların yazılı dilekçeyle başvurarak avans talep etme hakkı bulunduğu kaydedildi. Bu iddianın önümüzdeki günlerde netleşmesi ve açıklama yapılması bekleniyor.

İlgili Haberler