“Nohudum elimde kaldı” diyen üreticinin ürününü çarpmaya kalktılar

Uşak Ticaret Borsası (UTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, Uşaklı nohut üreticilerini uyararak, nohutlarını çalmaya çalışan üçkağıtçıların türediğini açıkladı.
“Nohudum elimde kaldı” diyen üreticinin ürününü çarpmaya kalktılar

Sezer, Uşaklı Üreticinin elinde nohut kalmasına neden olarak, ürünün tarladan kalktığı gibi pazarlanmak istendiğini bunun da çok fire verdiği için tercih edilmemesini gösterdi. İşte Sezer’in Uşak’ta nohut üretimi ile ilgili açıklamaları:

“KIZIL NOHUT HASTALANDI”

“Uşak’ta kızıl nohut dediğimiz bir nohut türü ekiliyordu. Bu tür leblebi için çok elverişli bir türdü. İklim değişikliğinden dolayı 2010 yılından dolayı bu nohut türü hastalık geçirdi. Bunun üzerine Eskişehir’de üretilen ”Askan” tür bir nohut türü ekimine başlandı. Bu tür hem nohut hem leble bilik hem yemeklik olmak üzere çok verimli oldu.

Tüm dünyada 2016-2017 ve 2018 yıllarını kapsayan dönemde nohut fiyatalrı tonda 2 bin 3 bin TL’lere kadar değer kazandı. Dünyada en büyük nohut üreticisi olan Hindistan ve Türkiye’de  nohut rekoltesinde inanılmaz bir artış oldu. Bu kez nohudun tonu bin 100 Dolarlara kadar düştü.

Uşak’ta nohut üretiminde yaşanan sıkıntıya gelirsek, ilimizde üretilen nohut türü natüreldir. Basında çiftçin elinde 2 bin tonu aşkın nohut kaldığı ve bu nohudun tonun 2 bin 500 – 2 bin 600 TL’ye satılamadığı” şeklinde haberler yer aldı.

Bu natürel nohut tarladan çıktığı gibi depolanmaktadır. Otu, toprağı ve çöpü ile yüzde 10’u fire vermektedir. Bir de elek altı tabir ettiğimiz ekonomik değeri olmayan yüzde 20 oranında bir miktar vardır.

Bu kadar ürünün içerisinde markette satılacak iri nohudu çıkarabilmek için ancak 100 kilogramda ancak 20 kilo nohut çıkmaktadır. Dolaysı ile köylüden tarlasından 2 buçuk TL’ye çıkan nohudun markette raf fiyatı 4-5 TL arasında değişmektedir. Bu yüzden devlet, tanzim satışlarda bu fiyata satmaktadır.

“NOHUT ÜRETİCİLERİ ÜÇKÂĞITÇILARA DİKKAT ETSİN”

“Uşak’ta nohudun üreticinin elinde nohut kaldı” haberleri üzerine satılmadığı belirtilen nohutları bedavaya kapmak isteyen üç kağıtçılar türedi. Bizim üyelerimizi arayarak, “Hollanda, 300 ton, 500 ton nohut istiyor. Elinizdeki nohudu almak istiyoruz” gibi söylemlerde bulunduklarını öğrendik. Borsa olarak araştırmaya başladığımızda, nohut üretimi ve pazarlaması ile hiçbir alakası olmayan İstanbul orjinli bir firma olduğu bilgisine ulaştık ve üyelerimiz uyardık.

Bugünlerde tohum tarlaya düşüyor. Türkiye ve Uşak’ta nohut fiyatları düşünce üretici, anason ekimine ağırlık vermeye başladı. İnşallah önümüzdeki yıl 2 buçuk TL olan natürel nohut fiyatları 4 TL’ye kadar çıkar. Devlet, şu anda nohuda kiloda 50 kuruş destek veriyor. 2 buçuk TL’ye değil de TL’ye satılan nohut üretici için bu boyuta göre çok büyük bir gelir kaynağı olacaktır. Çünkü gübre ve tohum gideri düşük. Birim başına 150 TL, 200 TL geliri var. 500 TL devlet alırsa birim başına 600- 700 TL’ye yakın gelir elde etmektedir” açıklamalarında bulundu.