Merkez Bankası faizleri artırdı! Dolar neden 30 TL’nin altına düşmedi?

Merkez Bankası yaklaşık son 9-10 aydır faiz artırma kararlarını peş peşe açıklamaya devam ediyor. Neredeyse son 1 yıldır artış gösteren faizler karşısında dolar neden hala istenilen seviyelere inmedi? Faizler son yılların zirvesinde! Peki, dolar?
Merkez Bankası faizleri artırdı! Dolar neden 30 TL’nin altına düşmedi?

Faizlerin artmaya devam etmesine rağmen doların neden hala 30 TL’ üzerinde olduğu son dönemlerde en sık sorgulanan konular arasında yerini aldı. Konuya ilişkin Ekonomim.com’den Dr. Burcu Aydın Özüdoğru bugün bu konuyu köşesinde ayrıntılı olarak ele aldı.

Özüdoğru, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde faiz artırımı ve doların düşmesi konusunun yanlış anlaşıldığını belirtti. Merkez Bankası geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında 500 baz puanlık bir artışın neden yapıldığının anlaşılması gerektiğini ifade eden uzman isim, toplam yabancı para ve KKM mevduatların TL mevduatlara dönmesinin zaman alacağını belirtti. Aynı şekilde yabancıları portföy akımlarının da zaman içerisinde artan seviyelere gelmesinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

“TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL”

Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararının tek başına liralaşma senaryosu için yeterli olmayacağını belirten uzman isim, konuyu şu şekilde özetledi:

“Peki, tek başına Merkez Bankası faiz artışı, yukarıda bahsettiğim zaman içinde liralaşma senaryosu için yeterli mi? Hayır.

Bu senaryonun gerçekleşmesi için ekonomik aktörlerin güveninin tesis edilmesi; dolayısıyla ekonomik ve yapısal politikaların bu süreci desteklemesi gerekiyor.

Bugünlerde IMF Başkanı Georgieva’nın da gündeminde olduğu üzere; kurumsal bağımsızlık, enflasyon ve uzun vadeli sürdürebilir ekonomik büyüme için kritik öneme sahip. IMF ekonomistlerinden L. I. Jacome ve S. Pienknagura (2022) tarafından yapılan çalışmaya göre, bağımsızlık değerlerinin yüksek olduğu ülkelerde hane halklarının enflasyon beklentileri düşük enflasyonu destekliyor.

Dolayısıyla ekonomi politikası konusunda kamuoyu güvenini sağlamak adına ilk önce kurumsal bağımsızlığı ve hesap verebilirliği tesis edecek düzenleme ve uygulamaları hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor”

KAMU MALİYESİ VE DİĞER ETKENLER

Bunların yanı sıra kamu maliyesinin de genişleyici bir çerçeveden çıkarak MB’nın politikaları ile uyumlu bir hal alması gerektiğini ifade eden uzman isim, fiyat istikrarının tarım, gıda, işgücü ve eğitim gibi alanlarda da çözüme ulaşması gerektiğini söyledi.