Maaşın Ne Kadarı Haczedilebilir?

Borçları olan kişiler ödeyemedikleri borçlarından dolayı hacizle karşı karşıya kalabilir. Haciz olayı herhangi bir taşınmaz mallar üzerine olabildiği gibi maaşa da gelebilir.
Maaşın Ne Kadarı Haczedilebilir?

Vatandaşlar maaşlarının ne kadarına haciz gelebileceği konusunda merak etmektedirler. Maaşın ne kadarı haczedilir diye merak eden vatandaşlar bu konuda detaylı bilgileri merak etmektedirler. Biz de size bu alanda yardımcı olmak üzere araştırma yaptık ve bu alanda sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Borçları çok olan ve bu konuda zorluk yaşayan kişilerin maaşlarına belli oranda haciz gelebilme ihtimali vardır. Borcu olan ve bunu ödeyemeyen kişilerin maaşına ne kadar oranda haciz gelinebilir bu konudaki detayları yazımızın devamında anlatmaya çalışacağız.

Borç Nedeniyle Maaşın Ne Kadar Kısmı Haczedilir?
Borçlar nedeniyle maaşın haczedilmesi gerekiyorsa maaşın ne kadarlık kısmının haczedilmesi gerektiğini bilmek gerekir. İş Kanunu Kapsamında işçilerin aylık ücret ödemelerine maaşlarının dörtte bir kısımları haciz kapsamına girmektedir. Bunlar dışında haciz kısmında borçlu olan kişinin bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinin masrafları bu hacize değildir. Nafaka alacak kişilerin hakları bu kapsamda koruma altına alınmaktadır. Bunun dışında kalan kısımda maaşın durumuna göre dörtte bir kısmı haciz kapsamına dahil edilir. Bu kısım kişinin borçlarına bedel olmak üzere borç bitimine kadar kişinin maaşlarından alınmaktadır.

Maaşa Haciz Koyma Nasıl Olur?
Kişinin belli bir borcu olup ödeyemediği durumlarda genelde eşya ya da ev araba gibi mallarına haciz gelmektedir. Kişinin malları borcunu ödemeye yetmediği durumlarda ise kişinin maaşına haciz gelebilir. Haciz miktarı maaşın ve haczin durumuna göre değişebilir. İster özel ister devlet sektöründe olsun hangi iş kurumda çalışıyor olunursa olsun haciz konulabilme durumu vardır. Haciz işleminin uygulanabilir olması için borçlu olan kişiye icra takibinin açılmış olması gerekmektedir. İcra takibi başlatıldıktan sonra ise kişinin çalışıp çalışmadığına dair kişinin iş durumu tespit edilir. Sonrasında eğer 90 gün içinde kişi borcunu ödemezse uyarı yapılır ve son bir kez daha bir hafta kişiye süre verilir. Bu sürede de borç ödenmezse kişinin hem maaşına haciz gelir hem de gecikme bedelim olarak faiziyle birlikte maaşın 4 te bir kısmı kesilir.