Konut fiyatları yılda ne kadar arttı?

2022 yılında başlayan konut fiyat artışı 2023 yılında da hız kesmeden devam ediyor. Talebin düştüğüne dair açıklamalar yapıldığı halde artan konut fiyatları vatandaşın ev almasını giderek imkansızlaştırıyor. Öte yandan TCMB tarafından açıklanan verilerle konut fiyat artışındaki oran da belli oldu.
Konut fiyatları yılda ne kadar arttı?

Konut fiyatları yılda ne kadar arttı? - Dünya genelinde yaşanan pandeminin ardından bir çok sektörde kriz yaşandı. Ekonomik olarak ağır yara alan sektörlerin ardından durmaksızın gelen zam fırtınası da vatandaşı etkiledi. Ev sahibi olmak için çabalayan vatandaşlar sürekli olrak artan konut fiyatları, banka kredilerindeki yüksek faiz oranları nedeniyle zorlanmaya başladı. Ev almanın neredeyse imkansız hale geldiği bu dönemde artan fiaytlar nedeniyle de konuta olan talebinde düştüğü açıklandı. 

TCMB OCAK 2023 KONUT FİYAT ENDEKSİNİ AÇIKLADI

Konut talebi düşse de ev fiyatlarının düşmemesi dikkati çekti. Ev fiyatlarının hemen her ilde bir milyon liranın üzerine çıkması ile bankalardan kredi çekmek isteyenler  bu kez yüksek faizin yanı sıra peşinat sıkıntısı da yaşamaya başladı. Hükümetin dar ve orta gelirlinin ev sahibi olması için çeşitlki projelere imza atması da konut fiyatlarında istikrar sağlayamadı. Vatandaşlar her geçen gğn artan fiyatlardan şikayet ederken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ocak 2023 dönemine ait Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı.

OCAK 2023 TARİHİNDE KONUT FİYATLARI NE KADAR ARTTI?

TCMB tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (2017=100), ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,9 artarak 708,3 seviyesinde gerçekleşti. Konut Fiyat Endeksi, ocak ayında yıllık bazda yüzde 153,1 artarken, bu dönemde reel yükseliş yüzde 59,1 oldu.

ANKARA, İZMİR VE İSTANBUL'DAKİ KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ 

Üç büyük il Aolarak sıralanan Ankara, İstanbul ve İzmir için de KFE değişimi açıklandı. Buna göre bahsi geçen üç büyük kente bakıldığında, ocak ayında bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 6,0, 6,0 ve 5,8'lik artış görüldü. Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul'da yüzde 154,4, Ankara'da yüzde 156,8 ve İzmir'de 149,9 yükseldi. Bu doğrultuda 2023 yılının ocak ayında da konut fiyatlarında bir düşüş gözlenmediği kaydedildi.

İlgili Haberler