İstanbul'da konut fiyatları rekor üstüne rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Ocak 2023 Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Açıklanan veriler doğrultusunda İstanbul için şaşırtıcı bir sonuç ortaya çıktı.
İstanbul'da konut fiyatları rekor üstüne rekor kırdı

İstanbul'da konut fiyatları rekor üstüne rekor kırdı - Konut fiyatlarındaki fahiş artışlar her geçen gün devam ediyor. Hükümetin dar ve orta gelirlinin ev sahibi olabilmesi için faaliyete geçirdiği projelerinin yanı sıra bankaların kredi kampanyaları da fiyat artışına çözüm olmadı. Konut fiyatlarındaki durdurulamaz artış devam ederken ev sahibi olmak isteyenler de bir milyon liranın altında ev bulmakta zorlanmaya başladı. 

İSTANBUL'DA REKOR FİYAT ARTIŞI

Her ay Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi ile aylık olarak fiyat artışlarına ilişkin veriler ortaya çıkıyor. Bu kapsamda TCMB tarafından Ocak 2023 Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. TCMB'nin açıkladığı verilerde İstanbul'un fiyat artışında rekor kırdığı ortaya çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı Ocak 2023 Konut Fiyat Endeksi verilerine göre; İstanbul'da ortalama konut fiyatları metrekare başına bin 538 dolara yükselerek rekor tazeledi. Türkiye genelinde ise ortalama konut fiyatları metrekare başına 994 dolara çıkarak bin dolar sınırına yaklaştı. İstanbul'da metrekare başına görülen en yüksek rakam Eylül 2016 yılında bin 470 dolar olarak gerçekleşirken Aralık 2022 yılında bin 493 dolarla rekor kırıldı. Ocak 2023 verilerine göre ise ortalama konut fiyatları metrekare başına bin 538 dolar oldu. Türk Lirası (TL) bazından bakıldığında ise 1 yılda Türkiye genelindeki artış yüzde 153 olurken İstanbul'da ise yüzde 154 olarak kayıtlara geçti.

FİYAT DEĞİŞİMİNİN EN AZ VE EN ÇOK OLDUĞU BÖLGELER

TCMB tarafından açıklanan verilerle birlikte fiyat değişiminin en az ve en çok olduğu bölgelerde belli oldu. TCMB tarafından açıklanan veriler ışığında 2023 Ocak verilerine göre;

  • 1 yılda en çok fiyat artışı yaşanan bölgeler  sırasıyla Antalya, Burdur, Isparta (yüzde 195.3), Edirne, Kırklareli, Tekirdağ (yüzde 174.4) Adana, Mersin (yüzde 168.6) olarak kayıtlara geçti.
  • 1 yılda en az fiyat artışı görülen bölgeler ise; Kilis, Adıyaman, Gaziantep (yüzde 107.4), Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli (yüzde 110.6) ve Diyarbakır, Şanlıurfa (yüzde 116) olarak duyuruldu.

İlgili Haberler