Konut fiyatları 2024 TAHMİNİ açıklandı! Artacak mı, düşecek mi ne olacak?

Yükselen enflasyon, döviz kuru, inşaat maliyetleri ve bozulan arz talep dengesi konut fiyatlarında büyük bir patlama yaşanmasına neden olmuştu. Ev fiyatlarında eski normale dönüş mümkün mü?
Konut fiyatları 2024 TAHMİNİ açıklandı! Artacak mı, düşecek mi ne olacak?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ekonomik olarakta büyük bir tahribat yarattı. Türkiye'de ilk koronavirüs vakası 11 Mart 2020 tarihinde görülmüş ve büyük bir panik yaşanmasına neden olmuştu. İnsanlar ilk olarak ne olduğunu anlamamanın vermiş olduğu büyük korkuyu yaşamış, sonrasında ne olacak endişesi ile panik hareketlerde bulunmuş, insanların yaşam tarzları da büyük bir hızla yeni döneme adapte olarak değişmişti.

Bu süreçten en çok etkilenen sektörlerin başında ise konut ve emlak sektörü yer almıştı. O dönem hatırlanacağı üzere ilk olarak nakit kraldır dönemi yaşanmış, önce herkes nakitte kalmayı tercih etmiş, konut satış rakamları tarihi dip noktasına düşmüştü. Sonrasında hastalığın büyük bir hızla yayılması ve pandemi yasakları insanların konuta yönelmesine neden olmuş, şehirden kaçış yaşanmıştı.

TÜRKİYE'DE KONUT FİYATLARI NEDEN BU KADAR YÜKSELDİ, NE ZAMAN DÜŞECEK?

Pandemide küresel piyasalarda yaşanan ekonomik gelişmeler, Türkiye'nin kırılgan ekonomik yapısı ve aynı dönemde artan yoğun mülteci göçü dalgası konut fiyatlarında rekor üzerine rekor kırılmasına neden oldu. Öncelikle insanların hastalıktan kaçmak için bir anda bahçeli ve şehrin kalabalık çeperinden uzak evlere yönelmesi bu konutların fiyatlarında artışa neden oldu.

Ardından inşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanan yükseliş, sonrasında müteahhitlerin satılamayacak endişesi ile konut üretimine ara vermesi, aynı döneme gelen yoğun mülteci göçü, pandemiden sonra eski normale dönüş ile düğünlerin başlaması ve üniversitelerin yenidne yüz yüze eğitime geçişi ile öğrencilerin geri dönüşü arz talep dengesini bozmuştu. Talebin artması arzın yükselmesi ile fiyatlar yükselmişti.

2024'TE KONUT FİYATLARI NE OLUR, EV FİYATLARI ESKİ NORMALE DÖNECEK Mİ?

Pandeminin hemen öncesinde orta gelir grubu için 250 bin TL'ye kadar konut bulunabilirken bu fiyat ne yazık ki artık 1 milyon TL sınırının bile üzerine çıktı. 2024 yılında parasal sıkılaşma politikasının uygulanmaya devam edilmesi durumunda oluşan baskı ile konuta olan talebin azalması durumunda ev fiyatlarında düşüş bekleniyor. Ancak ev fiyatlarının eski normale dönüşü oldukça zor görünüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ tarafından üretilen konutların teslim edilmesi, kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanması ve Milli Emlak tarafından sıfır konut projelerine özel ucuz arsa temin edilmesi ile yani konut üretiminin arttırılması ile fiyatlar için bir miktar düşüş beklense de yine de konut fiyatlarında eski normale dönüş artık hayal gibi görünüyor. Bu noktada orta gelir grubunu ev sahibi yapmak için devlet destekli konut projeleri ve kredi kampanyaları ile alımın desteklenmesi daha makul bir ihtimal olacaktır.