Hayatını kaybeden çiftçilerin destekleri mirasçılarına devredilecek

Türkiye'de yaşanan deprem felaketinin ardından depremzedelere ilişkin pek çok karar alındı. Buna göre deprem bölgelerindeki çiftçiler için yeni karar Resmi Gazete'de duyuruldu.
Hayatını kaybeden çiftçilerin destekleri mirasçılarına devredilecek

Hayatını kaybeden çiftçilerin destekleri mirasçılarına devredilecek - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ' Resmi Gazete'de yayımlandı.

ÇİFTÇİLER İÇİN YENİ DÜZENLEMELER YAYIMLANDI

Resmi Gazete'de yayımlanan söz konusu tebliğ, "2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere ve 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Karar" adıyla çiftçilere yapılacak destekleme ödemelerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor. Bahsi geçen Tebliğ'de çiftçilere verilen mazot ve gübre desteğine ilişkin düzenlemelere yer verildi. Bununla birlikte Tebliğe eklenen hükümle depremden etkilenen Hatay, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da destekleme ödemeleri nakdi olarak yapılacak. 

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteği için talep edilen belge ve işlemlerde de düzenlemeye gidildiği bildirilirken hububat, baklagil ve dane mısır fark ödemesi desteklemelerinde, üretim yılına ilişkin hasat tarihi ile 2 Mayıs 2023 arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteklemelerinde üretim yılına ilişkin hasat tarihi ile 31 Mart 2023 arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi, dane zeytinde ise il/ilçe tahkim komisyonlarınca o üretim yılı için belirlenen hasat başlangıç ve bitiş tarihleri arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi talep edilecek.

Destekleme ödemelerinde ilgili üretim yılına esas Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) müracaatını yaptıktan sonra vefat eden çiftçilere ilişkin düzenlemelere de yer verildi. Buna göre, tebliğe konu üretim yılına esas ÇKS ve destekleme müracaatlarını tamamladıktan sonra vefat eden çiftçilerin Ziraat Bankasında bulunan hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere tanımlanan destek ödemeleri Ziraat Bankasına başvurmaları halinde mirasçılarına nakit olarak sağlanacak.

DESTEKLEME TAKVİMİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğde destekleme uygulama takviminde de değişiklik yapıldığı görüldü. Yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteğinde belge teslim bitiş tarihi 31 Mart'tan 2 Mayıs'a uzatıldı. Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteğinde belge teslim bitiş tarihi 24 Şubat'tan 8 Mayıs'a, kesin icmallerin Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne (BÜGEM) gönderilme tarihi, mayıstan haziran ayına ertelendi. Toprak analizi desteğinde de 30 Aralık 2022'de süresi dolan belge teslim bitiş tarihi, 31 Mart'a uzatılırken, kesin icmallerin BÜGEM'e gönderilme tarihi, şubattan nisan ayına çekildi. Tebliğin ekli listelerine, ilgili Cumhurbaşkanı Kararı ile artırılarak kilogram başına 160 kuruşa çıkarılan kütlü pamuk ve kilogram başına 70 kuruşa çıkarılan yağlık ayçiçeği fark ödemesi destekleri de eklendi. 

İlgili Haberler