Dolar kurunda seçim sonrası operasyonu kulisi sızdırıldı! Süper bono gündemde 6 TL birden düşürecek o hamle

Seçimden sonra dolar ne olur sorusuna yanıt aranırken dolar kuru için yeni seçim kulisi haberi gündeme bomba gibi düştü.
Dolar kurunda seçim sonrası operasyonu kulisi sızdırıldı! Süper bono gündemde 6 TL birden düşürecek o hamle

Dolar kurunda seçim sonrası operasyonu kulisi sızdırıldı! Süper bono gündemde 6 TL birden düşürecek o hamle - Dolar kuru seçim öncesi büyük bir hızla yükselişini sürdürürken seçimin ardından yeni dolar operasyonu yapılacağı iddiaları Ankara kulislerine bomba gibi düştü. 

Hatırlanacağı üzere 2019 senesinde de dolar kurunda büyük bir hızla yükseliş yaşanmış, kur spekülatif ataklarla sert bir şekilde yukarıya çıkmıştı. Merkez Bankası tarafından faiz indirimi yapılmaya başlanması, dolarda yaşanan yükselişi alevlendirmiş, Liralaşma stratejisi kapsamında uygulamaya alınan işlemler ve yapılan açıklamalar bu yükselişi hızlandırmıştı. 

DOLARDA SON DURUM NE, BUGÜN 1 DOLAR KAÇ TL OLDU?

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde dolar kuru yeniden yükselişe geçerken uzun süredir zaten İstanbul Kapalıçarşı'da 20 TL seviyesinin üzerinde işlem gören dolar kuru an itibari ile bankalarda da 20 TL barajını aştı. 1 dolar 20,01 TL seviyesi ile işlem görmeye devam ediyor. 

SÜPER BONO NEDİR, NE DEMEK?

Devlet ve kurumsal firmalar tarafından yatırımcıların sabit ya da değişken faiz oranları ile belirlenen süre içerisinde kredi almış olduğunu belirten belgeye Bono adı verilmektedir. Bono vadeli olarak düzenlenir. Bono vadesi en az 2 aylık olarak düzenlenirken en uzun vade ise 12 ay ile sınırlıdır. Bonolar şirket ya da devlet tarafından düzenlenir.

Şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlama hedefiyle çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından, bankadan kredi kullanılması ile ciddi benzerlik göstermektedir. Çok daha yüksek faiz oranı uygulanan bonolara ise süper bono denilir.

SEÇİMDEN SONRA İKİNCİ 19 ARALIK OPERASYONU İLE SÜPER BONO MU GELECEK?

Kulislerde bir kere daha 19 Aralık 2021 tarihinde yapılan operasyon gibi benzer bir operasyon yapılacağı iddia edildi. Dolar kuru hatırlanacağı üzere o tarihte 18 TL bandından kur korumalı vadeli mevduat hesabı ile 10 TL bandına kadar bir anda düşürülmüştü. Süper bono ile benzer bir müdahale daha yapılabileceği iddiası sosyal medyada da yankı uyandırdı.

NOT: Burada yer alan bilgiler kesin ifadeleri içermemekte olup tahminlerden derlenmiştir. Usakgundem.com tarafından yapılan haberimiz yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.

İlgili Haberler