Depremzedelere 30 bin TL para yardımı yapılacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Taşınma, kira yardımı hepsi bir arada

6 Şubat tarihinde sabah 4 sularında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem fay hattının kırılmasıyla meydana gelirken binlerce kişi hayatını kaybetti.
Depremzedelere 30 bin TL para yardımı yapılacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Taşınma, kira yardımı hepsi bir arada

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem çevre 10 ili de etkisi altında alırken tüm Türkiye 9 gündür acıya boğuldu. Her geçen gün ölü sayısının arttığı deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken binlerce vatandaş bir gecede sevdiklerini, evini ve işini kaybetti. Asrın felaketi olarak adlanlandırılan Kahramanmarai depreminde ölü sayısı 31 bini geçerken birçok yaralı vbatandaşın tedavisi hastanelerde devam ediyor. 

6 Şubat tarihinde sabah 4 sularında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem fay hattının kırılmasıyla meydana gelirken binlerce kişi hayatını kaybetti. AFAD, Kızılay ve gönüllü kurum, kişiler deprem bölgesindeki yardımlarına devam ederken deprem bölgesine giderek canlı yayında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına sabır dilemiş ve maddi olarak ellerinden geleceklerini yapacaklarını dile getirmişti. Kira yardımı ve geçiş dönemi için 15 bin TL yardımdan bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan depremde evi yıkılan ve hasar gören vatandaşlar için 1 yıllık kira desteğinin yapılacağını bir yıl sonra ise yıkılan evlerinin yerine yeni konutların yapılacağını belirtmişti. 

DEPREMZEDELERE KİRA YARDIMI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan deprem bölgesinde olan vatandaşların tüm maddi hasarlarının karşılanmaya çalışılacağını belirterek bazı yardımların duyurusunda bulunmuştu. Başvurulara ilişkin açıklamalar bugün geldi. Meydana gelen iki büyük depremin ardından canlı yayında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan bir bir depremzedelere verilecek desteklerin duyurusunu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dikkat çeken açıklamasında depremzedelere 30 bin TL'ye kadar destek ödemesi yapılacağını açıkladı. Gelen son bilgiler doğrultusunda ise deprem bölgesi için gerçekleşen yardımlar için başvuruların alınmaya başladığı belirtildi. 

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremde yardım başvurusunda bulunabilecek iller tek tek açıklandı. Yardım başvurusu yapabilecek deprem bölgeleri şu şekilde sıralandı;

  • Adana
  • Adıyaman
  • Diyarbakır
  • Gaziantep
  • Hatay
  • Kahramanmaraş
  • Kilis
  • Malatya
  • Osmaniye
  • Şanlıurfa

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu illerde evi yıkılan depremzedeler için TOKİ konutlarının 1 yıl içerisinde tamamlanarak teslim edileceğini belirtirken açıklamasında  "Bu bir son değil, ama bir 1 yıl içerisinde de Allah’ın izniyle şunu da söyleyeyim: Tüm felaket zedelerimizin konutlarını, talimatı verdim, 10 vilayetimizin 10’unda TOKİ’nin yönetimindeki tüm müteahhit firmaları devreye sokmak suretiyle hem enkaz kaldırmaları hızlandıracağız, bunun yanında da bir taraftan konut yapımını hızlandıracağız. Ve bir yıl içerisinde de hedefimiz, Malatya’da, Elazığ’da, daha önce Bingöl’de, Van’da olduğu gibi, bunlar bizim bildiğimiz işler, biz bunları yaparız. Biz bu konularda kendimizi ispatlamış bir Hükümetiz ve inşallah Hatay’ımızda da bunu yapacağız, Allah’ın izniyle Kahramanmaraş’ımızda da bunu yapacağız, diğer 8 vilayetimizde de yine bunları yapacağız, ilçelere varıncaya kadar bütün bunları inşallah halledeceğiz" ifadelerine yer verdi.

30 BİN TL VERİLECEK!

Depremzedeler için devlet tarafından sağlanacak yardımları bir bir açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 bin TL para yardımı ile ilgili "Bizler şu anda bütün imkânlarımızı seferber etmiş vaziyetteyiz. Ve inşallah şu an itibariyle bazı hazırlıkları yapıp hasar tespitleriyle birlikte de ailelere belli desteğimizi inşallah vereceğiz. Şu an itibariyle Hazine Maliye’den bu konuda belli bir bütçeyi ayırmış vaziyetteyiz. İnşallah bu bütçeyle beraber hasar tespitleriyle her ailemize inşallah onları bu süreçte rahatlatacak bir rakamı ki bunu inşallah 10 bin olarak şu anda planladık, 10 biner lira inşallah bu ailelere bizler şu anda Hükümet olarak ulaştıracağız. Ve onların bu geçiş döneminde sıkıntılarını giderelim istiyoruz" dedi.

Oturduğu bina yıkılan veya hasar gören vatandaşlar için 15 bin TL hane yardımında bulunulacağı dile getirilirken ev sahibi olan vatandaşlara 5 bin TL, kiracı olan vatandaşlara ise 2 bin TL yardımın yapılacağını dile getirerek "Çalışmalar için 100 milyar liralık kaynak ayırdık. Oturduğu bina yıkılan ve ağır hasar görenlere hane başına 15 bin lira yardım yapacağız. Ev sahibi olanlara 5 bin lira, kiracı olanlara 2 bin lira kira yardımı yapacağız" dedi. Depremzedelerin bir çoğu bu yardımlara nasıl başvuracağını araştırmaya başladı. Depremzedeler için sağlanan  desteklere e-Devlet üzerinden ya da mahalle ile köy muhtarları aracılığı ile başvuru sağlanacak. 

İlgili Haberler