Borsada parası olanlar aman dikkat! Ekonomist Özgür Demirtaş'tan piyasa uyarısı

Ekonomist Özgür Demirtaş'tan borsa değerlendirmesi geldi. Borsada parası olanları ilgilendiriyor.
Borsada parası olanlar aman dikkat! Ekonomist Özgür Demirtaş'tan piyasa uyarısı

Ekonomist Özgür Demirtaş'tan borsada parası olanlara uyarı geldi. Yapılan uyarıya göre borsa yatırımcıları için piyasadaki değişiklikleri anlama ve önümüzdeki eğilimleri ise tahmin edebilme açısından değerli bir kaynak olacaktır. 

Ünlü isim Demirtaş yapmış olduğu açıklamalarda Borsa İstanbul ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Demirtaş'ın yapmış olduğu açıklamada borsa hakkında önemli bir yorum olarak değerlendirilmelidir. Demirtaş borsada yüzde 10'luk bir marjın kaldırılmaması gerektiğini ifade etti.

Yüzde 10'luk marjın kalkmaması gerektiğini söyleyen Demirtaş ABD borsasında bu kısıtlamanın olmadığını da vurguladı.  Fakat Türkiye'de daha fazla küçük yatırımcının olduğunu ve duygusal bir yapıya sahip olunduğunu açıkladı. Yapılması gereken şeyin ise yüzde 10'luk kısıtlamayı kaldırmak değil de Borsa İstanbul'a likidite çekmek olduğunu söyledi. Böylece oynaklık azalır dedi. 

YÜZDE 10'LUK MARJIN KALKMAMASI GEREKİYOR

Ekonomist Demirtaş yapmış olduğu borsa yorumunda şu ifadelere yer verdi; "Ben 10% luk marjın kalkmaması gerektiğini düşünüyorum. Evet ABD borsasında bu kısıtlama yok. Ancak bizde daha fazla küçük yatırımcı bulunuyor ve duygusal bir yapıya sahibiz yatırım konularında. Bizim yapmamız gereken, %10 kısıtlamasını kaldırmak değil, Borsa İstanbul'a likidite çekmek. Böylece oynaklık azalır" dedi.

Borsanın ucuz olduğunu açıklayan Demirtaş gözlemlemiş olduğu piyasada Borsa İstanbul'un yoğun bir şekilde takip ettiği bir borsa olmadığını açıkladı. Bununla birlikte finansal ölçütlerin göz önüne alınması ile ucuz olduğunun ise gözler önünde olduğunu açıkladı ve ifadelerine şöyle devam etti; "Ancak bu potansiyeli ortaya çıkarabilmek için Yabancı yatırımcıları çekmemiz gerekiyor. Gelecek 1 yılın hedefi, Borsa İstanbul'a yeni yabancı yatırımcılar çekmek olmalı" dedi. 

LÜFEN UNUTMAYIN

Ekonomist Demirtaş Borsa İstanbul için ucuz ifadesini kullanması ile yatırımcıların bunu bir yatırım tavsiyesi olarak algıladığını söyledi. Ayrıca lütfen unutmayın diyerek bir yatırım tavsiyesi olmadığını ve Borsa'nın ucuz olduğunu fakat bu ucuzluğun düzelmesi için yabancı yatırımcıları çekmek gerektiğini söyledi. En önemlisinin ise volatiliteyi engellemek olduğunu açıkladı.

Yabancı yatırımcıların gelmesiyle birlikte piyasa likidite sağlanacağını vurgulayan Demirtaş bu likiditenin ise küçük miktarlarda alışveriş yaparak ami yüzde 10'luk hareketleri aşağı ve yukarı doğru engelleyeceğini söyledi ve açıklamalarına şöyle devam etti; 

"Yani Yabancı yatırımcıların gelmesi sadece Borsa'nın yükselmesi anlamında değil. Aynı zamanda oynaklığın azalması için yabancı yatırımcıların gelmesi gerektiğini de belirtmek istiyorum. Yabancı yatırımcıların gelmesiyle birlikte oynaklık azalır ve piyasaya istikrar sağlanır.

Bu nedenle yabancı yatırımcıların sadece Borsa İstanbul'un değerini arttırması için değil, aynı zamanda oynaklığı azaltması için de gereklidir. Ayrıca umarım bu ucuzluk bir gün düzelir ve Borsa İstanbul daha sağlam bir konuma gelir" ifadelerine yer verdi. 

İlgili Haberler