Borsada kafalar karmakarışık! Açıklamalar dikkat çekti!

Meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından birçok yabancı yatırım Borsa İstanbul'da alınan önlemlere farklı şekillerde yaklaşmaya başladı.
Borsada kafalar karmakarışık! Açıklamalar dikkat çekti!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem felaketinin ardından hemen üç gün sonra işleme kapatılan ve 5 günün ardından açılan Borsa İstanbul birçok önlem eşliğinde açılırken Borsa İstanbul 100 endeksinin eçen haftanın tamamında yüzde 11,6 yükselişe geçtiği kaydedildi. Söz konusu deprem sonrası alınan önlemler bazı yabancı yatırımcılar tarafından olumsuz görüldü. Kimi yatırımcı yabancılar alınan tedbirlere olumsuz gözle bakarken bazı yabancılar ise bu tedbirlerin geçici olduğunu vurguladı. 

FARKLI DÜŞÜNCELER MEYDANA GELDİ!

Meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından birçok yabancı yatırım Borsa İstanbul'da alınan önlemlere farklı şekillerde yaklaşmaya başladı. Kimi yabancı yatırımcılar için bu önlemler bir güven problemi olurken kimi yabancı yatırımcılar içinse bunun geçici bir durum olduğundan bahsedildi. Yaşanan asrın felaketi depremin ardından 3 gün sonra işleme kapatılan Borsa İstanbul 5 günlük aranın ardından yeniden işleme açılmıştı. Açılışında birçok tedbir alınan Borsa İstanbul için yabancı yatırımcıları farklı düşünceleri dile getirdi. 

Uluslararası yatırımcıların Türk borsasına bakışı karışık olurken Teneo Intelligence Kurucu Ortağı Wolfango Piccoli, "Artık bir piyasa yok. Siyasi hedefleri ve normallik görüntüsü sağlamak için her türlü adımı kullanan yerel otoritelerin sonsuz müdahaleleri var" diyerek hükümet tarafından yapılan müdahale ile borsayı sürekli yüksek tutmanın zor olacağını dile getirdi. 

''YETKİLİLER UZAK DURMALI''

Borsa çöküşünün önüne geçmek için hükümetin müdahaleye devam etmek durumunda kalacağının altını çizen Stadtmiller, "Yetkililer, tüketici algısı ve harcamalarına zarar verecek borsa çöküşünü önlemek için müdahale etmeye devam etmek zorunda kalacak" dedi. Piyasada meydana gelen oynaklık ve düzensizlik karşısında atılan adımların doğru olduğunu belirten Dinic, "İstenmeyen bir müdahale politikası riskini çok az görüyoruz" diye konuştu.

Mobius Capital Partners Fon Yöneticisi Carlos Hardenberg ise bu tip uygulamaların farklı ülkelerde görüldüğünü ve yetkilerin piyasadan uzakta durması gerektiğini belirterek "Bu gibi geçici tedbirleri başka ülkelerde de gördük. Ancak tabii ki yetkililer piyasadan uzak durmalı çünkü bu genel olarak güven kaybına yol açar"

İlgili Haberler