Avrupa Birliği'nden karar çıktı! O tarihten sonra artık otomobil satışı yapılmayacak

Son yıllarda sıkça konuşulmaya başlanan içten yanmalı motorlu otomobil satışlarının kaldırılacağı ile ilgili yeni karar çıktı.
Avrupa Birliği'nden karar çıktı! O tarihten sonra artık otomobil satışı yapılmayacak

Avrupa Birliği'nden karar çıktı! O tarihten sonra artık otomobil satışı yapılmayacak - Son yıllarda sıkça konuşulmaya başlanan içten yanmalı motorlu otomobil satışlarının kaldırılacağı ile ilgili yeni karar çıktı. Buna göre Strazburg'da gerçekleştirilen AP Genel Kurulu oturumlarında; otomobillere ve hafif ticari taşıtlara yeni karbon emisyon standartlarının getirilerek düzenlemelerin oylandığı ifade edildi.

AB'nin iklim hedefi ile uyumlu olarak da yeni otomobillere yönelik katı karbon emisyon standartlarını da getirecek olan yasanın 340 evet oyu, 279 hayır oyu ve 2 1çekimser oyu ile kabul edildiği belirtildi.

Yapılan oylama sonrası AB üyesi ülkelerde artık 2035 yılı itibariyle satılacak olan otomobil ve hafif ticari araçların da sıfır emisyonlu olması gerekeceği söylenildi.

2035'E KADAR EMİSYON YÜZDE 100 AZALACAK

Dünya geneli otomobil üreticilerinin 2035 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 100 azaltacağı ve AB ülkelerinde ise söz konusu tarihinden sonra benzin ve dizel de dahil olmak üzere yeni içten yanmalı motora sahip otomobil satışları gerçekleştirilmeyecek.

2030 yılında emisyon düşürme hedefi otomobillerde yüzde 55 ve kamyonette ise yüzde 50 olarak açıklandı. Bir aracın da bütün kullanım ömrü boyunca da salacağı karbon emisyonlarını değerlendirmek adına metodoloji geliştirecek. Emisyon sınır değerlerinin de geçerk kullanımlarında ki emisyonlar ile uyumlu hale getirilmesi sağlanacak iken düzenleme sonrası da bu aşama ile beraber AB Konseyi tarafından da resmen onay alması sonrası AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

İlgili Haberler