Altın alım satımında yeni dönem! Resmi Gazete'de yayımlandı

Altın alım satımı ile uğraşanları ilgilendiren yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı.
Altın alım satımında yeni dönem! Resmi Gazete'de yayımlandı

Altın alım satımında yeni dönem! Resmi Gazete'de yayımlandı: Gram, Reşat ve Hamit altın gibi ürünlerin alım satım işlemleri ile ilgili yapılan düzenlemeler ile birlikte altın alım satımında yeni bir döneme girildi. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler altın alım satımı ile uğraşan vatandaşları ilgilendiriyor. 

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeler Gram, Reşat ve Hamit altın olarak adlandırılan kıymetli madenlerin standartları ile ilgili bazı değişikliklere gidildi. Altın alım satımını kimlerin yapacağı ile ilgili yeni düzenlemeler yapılarak kararlar alındı. 

MEVZUATA İLİŞKİN BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI 

Vatandaşların satın aldıkları standart işlenmemiş kıymetli madenler ile basılı kıymetli madenlerin standartlarından emin olunması amacıyla ve tüketicinin korunmasını sağlamak için bazı düzenlemeler kapsamında yurt içinde sadece Haziren ve Maliye Bakanlığı t arafından faaliyet izni verilmesine karar verildi. Ayrıca rafineriler ve Darphane tarafından üretilen basılı kıymetli madenlerin alım satımında ise mevzuat düzenlemesinde bazı değişiklikler de yapıldı.

Söz konusu düzenleme ile yalnızca Bakanlık tarafından faaliyet izni verilmiş olan rafineriler kıymetli madenler aracı ve yetkili müesseler ile Ticaret Bakanlı tarafından yetki verilmiş kurum işletmelerinin işlenmemiş kıymetli madenler ve basılı kıymetli madenleri alıp satması uygun görülmüştür.

Yurt içinde yalnızca Bakanlıkça faaliyet izni verilmiş olan rafineriler, Darphane ve Borsa İstanbul AŞ tarafındnan yayımlanan Rafineriler Listesi'nde bulunan dışarıda yerleşik rafineriler tarafından üretilmiş standart işlenmemiş kıymetli madenler de alım satım işlemlerine konu olacaktır. Kuyumcular haricindeki Türkiye'de bulunan yerleşik gerçek kişilere standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin satımı ise mümkün olmayacak.

Alınan bu karar ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından "Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", "1567 Sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun Kapsamında Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", "Kıymetli Maden Standartları ve Rafinerileri Hakkında Tebliğ", "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

İlgili Haberler