9 Şubat Perşembe borsa açık mı, kapalı mı?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem felaketinin ardından değer kaybeden Borsa İstanbul'da işlemlerin iptal edildiği açıklanmıştı. Yatırımcılar, 9 Şubat tarihi ile borsadaki güncel durumu merak ediyor.
9 Şubat Perşembe borsa açık mı, kapalı mı?

9 Şubat Perşembe borsa açık mı, kapalı mı? - Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde yıkıma neden oldu. Yaşanan felaket tüm ülkeyi etkilerken üç günde toplam yüzde 16.2 değer kaybeden Borsa İstanbul kapatıldı. 8 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin iptaline karar verilen borsada depremlerin ardından BIST 100 2 günde yüzde 9.8'lik düşüş yaşadı.

9 ŞUBAT BORSA KAPANDI MI?

Kapanma kararı gelene kadar 3 gündeki toplam kayıp yüzde 16.2'yi bulunca yatırımcılar sosyal medyada işlemlerin iptal edilmesi talebinde bulundu. Özellikle 8 Şubat tarihinde yaşanan yüzde 8.6'lık gerilemenin ardından borsanın geçici süre işlemlere kapatılmasıyla Borsa İstanbul, sabah saatlerindeki yeni düşüşün ardından pay piyasasında işlemlerin 17:30 sularında iptal edildiği, borsanın 5 gün kapalı kalacağı duyuruldu. Borsa İstanbul A.Ş.'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada ise ''Deprem felaketi sonrasında yaşanan volatilite artışı ve olağandışı fiyat hareketleri nedenleriyle Borsamız Piyasalarının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir şekilde işleyişini teminen, Borsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği'nin 39 uncu maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki Pay ve Pay Endeksi Türev Pazarlarının 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11:00 itibarıyla 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına ve kapatılan pazarlarda sağlıklı fiyat oluşumuna imkan sağlamayan düşük işlem hacmi de dikkate alınarak 8 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin BİAŞ Yönetmeliğinin "Emirlerin ve İşlemlerin Borsa Tarafından İptali" başlıklı 33 üncü maddesinin 1-c bendi uyarınca iptal edilmesine karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

YATIRIMCILARIN YÜZDE 9.6'SI DEPREM BÖLGESİNDE

Toplam hisse senedi yatırımcılarının yüzde 10’u deprem bölgesinde. Ocak 2023 itibarıyla depremin etkilediği 10 ilde borsanın toplam 381 bin 383 borsa yatırımcısı bulunuyor. Bu toplam yatırımcı sayısının yaklaşık yüzde 9.6'sına tekabül ederken en fazla yatırımcı sayısı 111 bin 602 ile Adana'da bulunuyor. Adana'yı 60 bin 919 ile Hatay ve 49 bin 317 yatırımcıyla Gaziantep takip ediyor. Alınan kararla birlikte 14 Şubat 2023 tarihine kadar borsa kapalı kalacak.

İlgili Haberler