250 baz puan faiz oranı ne demek, TCMB Merkez Bankası faiz kararı ihtiyaç taşıt ve konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkiler?

Merkez Bankası tarafından beklenen TCMB Temmuz ayı faiz kararı ilan edildi. Peki, kredi faiz oranları nasıl etkilenecek, düşer mi, yükselir mi?
250 baz puan faiz oranı ne demek, TCMB Merkez Bankası faiz kararı ihtiyaç taşıt ve konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkiler?

250 baz puan faiz oranı ne demek, TCMB Merkez Bankası faiz kararı ihtiyaç taşıt ve konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkiler? - Piyasaların merakla beklemiş olduğu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası PPK Temmuz toplantısı sona erdi. 

MERKEZ BANKASI TEMMUZ AYI FAİZ KARARI NE OLDU, PPK FAİZ ORANI YÜZDE KAÇ ARTTIRILDI?

TCMB tarafından yapılan açıklama ile "Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17,5 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir. Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir" denilerek PPK faiz oranı için 250 baz puanlık artış yapıldığı ilan edildi. 

250 BAZ PUAN NE DEMEK, KREDİ FAİZ ORANLARI NASIL ETKİLENİR?

Söz konusu açıklama sonrasında gözler bankaların kredi faiz oranlarına çevrildi. 250 baz puan 2,5 puanlık kredi faiz oranı artışı anlamına geliyor. PPK faiz oranı yüzde 15 seviyesinden yüzde 17,50 seviyesine yükseltilirken bu oranın bankalar ile olan makası kapatacağı ancak zaten önden yüklemeli giden ve TCMB'den bağımsız olarak faiz oranlarını yükselten bankalar ile dengeleme sağlayacağı ifade edildi. 

Bu nedenle bankaların faiz oranlarında aşırı bir hareketlenme beklenmiyor.