SGK’dan yeni hamle! Eksik primi olanlara emeklilik piyangosu vurdu!

Emekli olmak için prim şartını tamamlayamayanlar için SGK’nın sağladığı imkanlar araştırılıyor. SGK bazı kişileri eksik prim ile emekli ediyor.
SGK’dan yeni hamle! Eksik primi olanlara emeklilik piyangosu vurdu!

Türkiye’de emeklilik işlemleri SGK tarafından yapılıyor. Kimin, ne zaman ve hangi şartlarla emekli olabileceği SGK mevzuatı ile yasalarla belirleniyor. Emeklilik şartları çalışanlar için bir miktar ağır olurken bu şartları herkes tamamlama imkanı bulamıyor. Bu durumda emekli olmak için umutlarını kesen çok sayıda sigortalı bulunuyor. Onlar için SGK’da eksik primle emeklilik uygulaması başlatıldı.

EKSİK PRİM İLE EMEKLİLİK NASIL OLUYOR?

Eksik prim ile emekli olabilecek kişilerin koşullarını SGK belirledi. Bunun için sigortalının hangi sigorta kolundan emekli olacağına ve işe giriş tarihine bakılıyor. Son olarak ise yaşına bakılarak eksik prim ile emekli olmalarına karar veriliyor. Burada çok özel uygulamalar yapıldığı için sigortalılar arasında bazı farklılıklar olabiliyor.

EYT kapsamında olan 1999 öncesi sigortalılar 3600 prim günü ile emeklilik hakkı elde edebiliyor. Sonraki yıllarda sigorta başlangıçları yapılan kişiler ise SSK’lı iseler 4500 prim günü ile, Bağkur’lu iseler 5400 prim günü ile emekli olabiliyorlar. Bu emeklilik normalin dışında emeklilik olduğu için SSK’da 7200 olan prim şartı 4500’e, Bağkur’da 9000 olan prim şartı da 5400’e düşüyor.

Prim şartının sağlanması durumunda ise sigortalının yaşına bakılıyor. Bu prim günleri ile emekli olmak için çok net bir yaş şartı uygulanıyor. Kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında bu sistemde emekli olabiliyorlar. Yaş şartı tamamlanmadan kesinlikle sigortalıların emekli olmalarına dair herhangi bir istisnai uygulama yapılamıyor.

Sistemin mantığı yıllarca prim ödemiş ama belli, bir yaştan sonra kalan primlerini tamamlayamayacak durumda olanlara emeklilik imkanı verilmesinden geçiyor. Bu kişilere hayatlarının son emeklilik şansı veriliyor. Bu yolla da emekli olamamaları durumunda herhangi bir şekilde emekli olmaları mümkün olmayacak. SGK’nın bu fırsatını yaş ve prim şartını tamamlayanlar başvuru yaparak kullanabiliyorlar.

TOPLU ÖDEME YAPILIYOR

SGK’nın sunduğu eksik prim ile emeklilik imkanını kullanabilecek kadar prim gün sayısı olmayanlar ise emeklilik yaşları geldiğinde SGK’dan maaş alamıyorlar ama toplu para alabiliyorlar. SGK’ya ödenen primlerin işveren kısmı için değil ama işçi kısmı için iade başvurusu yapılabiliyor. Bu durumda kişiler SGK’dan toplu para alabiliyorlar.