10 yıl çalışanlar dikkat! 1800 gün çalışana emeklilik müjdesi verildi

Türkiye'de belirli bir yıl süresince çalışanlar için emeklilik hakkı doğuyor. Emekli olmak için uzun yıllar boyu çalışan vatandaşlar, alacakları emekli maaşları için sigortalı bir işte belirli bir süre çalıştıktan sonra emeklilik başvurusu yapabiliyor. SGK tarafından 10 yıl boyunca çalışanlar için müjde nitelinde bir açıklama yapıldı.
10 yıl çalışanlar dikkat! 1800 gün  çalışana emeklilik müjdesi verildi

10 yıl çalışanlar dikkat! 1800 gün  çalışana emeklilik müjdesi - Ülkemizde belirli süreler içerisinde çalışan milyonalrca vatandaş için emeklilik hakkı veriliyor. Türkiye'de emeklilik sistemi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yönetilirken çalışma süresini tamamlayan vatandaşlar emeklilik başvurusu yapabiliyor. Emekli olmak için belirli şartları yerine getiren milyonlarca vatandaş hayatları boyunca alacakları emekli maaşına odaklanıyor.

Emekli maaşı alabilmek için şartları sağlayan vatandaşlar için SGK mevzuatında hangi çalışanların hangi koşullarda emekli olabileceklerini öğrenebiliyor. Bunun yanında emeklilik hakkında bazı özel koşullarda sağlanıyor. Ön şartlı olarak uygulanan özel koşullar ile çalışanlar için kısa süreli sigortalılık durumunda emekli olma hakkı tanınıyor.

10 YIL ÇALIŞANIN EMEKLİLİK HAKKI BULUNUYOR MU?

SGK tarafından  zaman zaman hatırlatılan bir açıklama ile 10 yıl çalışanlara emeklilik hakkı konusundaki soru işaretleri giderildi. Sigortalılar 10 yıl çalışarak emekli olma hakkı elde edebiliyor ancak bunun için belirli kriterler bulunuyor. SGK tarafından açıklanan bilgilere göre 10 yıl sigortalı olarak çalıştıktan sonra emekli olabilmek için çalışanların yaşadığı ciddi sağlık sorunu, iş kazası ya da iş gücü kaybına yönelik rahatsızlıklar geçirmsi gerekiyor. Bu durum vatandaşlar tarafından malulen emeklilik adıyla da bilinirken 10 yıl çalışarak emekli olmak için çalışmaya engel olacak ciddi bir rahatsızlığın bulunması gerekiyor.

EMEKLİLİK İÇİN 1800 GÜN PRİM ŞARTI ARANIYOR

10 yıl çalışarak emekli olacak olan bireylerin geçirdiği rahatsızlık nedeniyle iş gücü kaybının yüzde 60'ı geçmesi şartı aranırken bu durum da sağlık kurulu raporu ile tespit ediliyor. SGK'ya başvuran sigortalı ya SGK'nın sağlık kurulu tarafından tam teşekküllü bir devlet hastanesinden rapor alınması ve raporda yüzde 60'ın üzerinde iş gücü kaybı tespiti yer alması gerekiyor. Bahsi geçen durumlarda olan bireyler aşartları sağlamış sayılıyor ve 10 yıllık sigortalı çalışmalarınına rdından emekli olmasına imkanına kavuşuyor. 1800 prim günü şartı da aranan uygulama kapsamında 10 yıl sigortalılık süresi ile emekli olunabiliyor. Bu kapsamda 1800 prim gününü dolduranlar 10 yıl çalışmaları ve SGK tarafından açıklanan şartları sağladıkları takdirde erken emekli olabiliyorlar.

İlgili Haberler