ABD GKRY'nin silah ambargosunu kaldırdı!

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne uygulanan silah ambargosu hakkında açıklama geldi. 2024 mali yılı için silah ambargosunun kaldırıldığını açıkladı.
ABD GKRY'nin silah ambargosunu kaldırdı!

ABD GKRY'ye silah ambargosunu kaldırdı! ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosu hakkında konuştu. Ambargonun bir yıllığına kaldırıldığına yönelik açıklamasını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken da silah ambargosu hakkında açıklamalarda bulundu. 2024 mali yılında yeniden ihracat ve savunma malzemelerinin transferlerinin onaylanmasına izin vermek adına böyle bir karar aldıklarını söyledi. Yıllık değerlendirme yapıldığının altı çizildi. Bu kapsamda GKRY'nin ilgili mevzuat kapsamında gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit edip Kongre'ye tebliğ edildiği belirtildi.

Sözcü, Miller 1 Ekim 2023'ten itibaren Washington'un uluslararası silah ticareti düzenlemelerinin, yeni politikayı yansıtacağını kaydetti.

KKTC'DEN TEPKİ GECİKMEDİ

ABD'nin GKRY silah ambargosunu kaldırmasının ardından KKTC'nden ise tepki gecikmedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararını süresine ilişkin konuştu. Bu hususta tepkisinin dile getirdi. Rum tarafının birçok ülke ile askeri iş birliğini artırdığını söyledi.

Ayrıca ABD savaş gemilerinin çeşitli sebepler ile GKRY limanlarına yaptıkları ziyaretlerin, KKTC tarafından endişeyle karşılandığı da belirtildi. Yıllık olarak ambargonun kaldırılmasının söz konusu olmaması gerektiği belirtilen açıklamada "ambargolar yıllık olarak kaldırılıyor. Dışişleri Bakanlığı GKRY'nin durumunun söz konusu yasalara uygunluğunu yıllık olarak gözden geçirip Kongre'ye bildiriyor." ifadelerine yere verildi.