TÜRKİYE’YE SIÇRADI! 17 ilimizde acil olarak uyarı yapıldı

Ülkemiz son yıllarda farklı peş peşe olaylarla uğraşıyor. 2017 yılında ilk olarak Türkiye’ye sıçrayan ve bugün artık 17 il için büyük bir sorun olmaya başladı. Türk tarımını tehlikeye sokan kahverengi kokarca böceği artık ciddi bir sorun olmaya başladı.
TÜRKİYE’YE SIÇRADI! 17 ilimizde acil olarak uyarı yapıldı

Aktarılan son haberin detaylarına göre kahverengi kokarca böceği, Türkiye genelinde yüzlerce bitki türüne ciddi olarak sorun yaratmaya başladı. Çiftçilerin en büyük sorunu haline gelen kahverengi kokarca böceğinin etkisini azaltmak için en etkili yolun samuray arıcığı olduğu aktarılıyor.

2017 YILINDA TÜRKİYE'YE GİRDİ

Asıl yeri Çin, Japonya ve Tayvan olarak ifade edilen kahverengi kokarca böceği ilk defa 2017 yılın da İstanbul ve Artvin’de görülmeye başlandı. Bu böcek için en etkili çözüm yolunun samuray ayıcığı olduğu ifade ediliyor. Boyunun sadece 2 santim olduğu belirtilen böcek türü özellikle tarımda pek çok bitkiyi yok edebilir.

17 İLDE MEVCUT

Bu konuya ilişkin açıklama yapan Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi böceklerin verdiği bu zararım tarım ekonomisini ciddi olarak etkileyebileceğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Dünyada ana vatanı Çin, Doğu Asya, Japonya, Tayvan ana vatanından Amerika'ya, daha sonra Avrupa'ya Avrupa'nın neredeyse tamamına, 2017 yılında ise Türkiye'ye bulaştı ve 17 ilde mevcut. Artvin'de ve İstanbul'da tespit edildi. O günden günümüze kadar yayılışına devam ediyor. Her geçen gün zararlının sayısında, popülasyon diye isimlendirdiğim artış görüyoruz bölgeler üzerinde. Özellikle yayılış alanı içerisinde baktığımızda başta fındık ve bunun yanı sıra pek çok meyve ve sebze de çok önemli bir zararlı. Aynı zamanda evlerde de yüksek sayılarda toplanarak kışlama davranışı ciddi bir sorun arz ediyor”

screenshot-1.png

5-10 YIL İÇİNDE CİDDİ SORUN GÖSTEREBİLİR

Özdemir, yaptığı açıklamasının devamında kahverengi kokarca böceğinin boyutlarının 1-2 cm olduğunu ancak bu boyuta ramen hızlı üreme yetenekleri ile 300’den fazla konukçaya sahip zararlının istilacı olabileceğinin altını çiziyor. Sadece 5-10 yıl içinde tarım açısından zararlı olabileceği ifade edilirken, konu ile ilgili çözüm bulunması gerektiği belirtiliyor.