Aman Dikkat! Taze fidanları soldurmayalım

Bu Kurban Bayramı’nda da kesilen kurbanlıkların kanı misali, trafik kazalarında da yine birçok insanımızın kanı döküldü.

İçişleri Bakanı Bakan Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Ülke genelinde son 10 yılda 9 günlük bayram tatillerinde günlük ölümlü kaza ortalaması 12, can kaybı 15; Kurban Bayramı'nda arife günü dahil 5 günde günlük ölümlü kaza ortalaması 4, can kaybı 6 oldu. Maalesef 31 vatandaşımız hayatını kaybetti. Dönüş yolculuğunuz kemerli olsun."

Artık trafik kazalarına yeni bir tür daha katıldı: ‘e-scooter kazası’

Bayramda İstanbul’da 23 yaşındaki Dilara Gül adlı dansçı kızımız e-scooter ile karşıdan karşıya geçmek isterken bir aracın altında kalarak feci şekilde can verdi. 14 Temmuz tarihli Hürriyet Gazetesi’nde deneyimli gazeteci Sayın Fulya Soybaş, elektrikli scooter (e-scooter) konusunu enine boyuna işlemiş.

Sayın Soybaş, haberinde geçen bir yıl içerisinde 11 insanımızı e-scooter kazasında kaybettiğimiz, bini aşkın insanımızın da yaralandığı bilgisine de yer vermiş.

Bilindiği üzere Uşak’ta da 2-3 haftadır ‘binbin’ adı altında e-scotterler kullanılmaya başlandı. Bayram öncesi bir basın toplantısı düzenleyen Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın, bir soru üzerine; binbinlerin ilimizde deneme safhasında olduğunu, Uşaklının beğenmesi ve uyum sağlaması halinde, şirketle anlaşarak uzun süreli kent içerisinde kullanılacağını belirtmişti.

Küçük ölçekli sayılmasına rağmen adeta hormonlu gibi büyüyen kent merkezimizde de hiç kuşkusuz büyük bir trafik sorunu da yaşanmaktadır. Scooterler, kısa mesafede trafik sorununa çare olmakta, kentin havasını da değiştirmekte ve kentimize renk katmaktadır.

Bu konudaki görüşlerimi 22 Haziran tarihli köşe yazımda dile getirmiştim.

https://www.usakgundem.com/yasayan-kamusal-alanlarla-usak-cazibe-merkezi-haline-getiriliyor-makale,296.html

Dilara Gül kızımızın scooteri ile bir aracın altında kalarak hayatının baharında aramızdan ayrılması, ilimizde de scooterlerin ne kadar güvenli olup olmadığı sorusunu aklımıza getiriyor.

Yasalarımıza göre; bisiklet bile kullanırken başımıza kask takmak zorunludur. (Uygulanır uygulanmaz o başka bir konu) Ama scooterlerin güvenli bir araç kullanılması konusunda hiçbir yaptırım ve uygulama görülmüyor. Çoluk çocuk, çifter çifter biniyor. Kask veya herhangi bir koruyucu olmadann cebinde banka kart olan herkes bu araçları kullanabiliyor.

Aslında, bu konuda devletimizin 2021 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayınladığı bir yönetmelik varmış. Benim de scooter güvenliğini araştırırken haberim oldu.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210414-3.htm

Bu konuda en güzel araştırmayı yine usta gazeteci Fulya Soybaş yapmış.* Ben de kendisinin hoş görüsüne sığınarak ve noktasına virgülüne dokunmadan aynen yayınlamak istiyorum. Çünkü, insanımızın güvenliği her şeyden önemli.

Sayın Okurum!

Lütfen bu güvenlik meselesini dikkatli okuyalım. Çocuklarımızın yaşamı her şeyden önce gelir.

Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Emniyet Müdürüm!

Sizlerden dileğim, Uşaklı hiçbir canımızı kaybetmeden gelin, hep birlikte bu konuda önlem alan ilk şehir UŞAK olsun. İlkler şehrine de yakışan budur.

TRAFİKTE KÜÇÜK HATA YOKTUR*

Okullarda ‘Trafikte küçük hata yoktur’ eğitimleri verdiklerini ve toplum olarak trafik konusunda belirli bir bilince ulaşmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ilıcalı, diyor ki: “Dikkat çektiğim bu basit kurallara uyan gördün mü? Ben görmedim. Daha 2 gün önce 3 kişi aynı araca biniyordu. O zaman daha fazla e-scooter ölümleri yaşansın istemiyorsak ne yapacağız?

1- E-scooter kullanacak kişilere muhakkak ehliyet ya da belge sorulmalı.

2- İki tekerlekli araçta dengede durmak zordur. Trafikte insan daha da heyecanlanır, eli ayağı karışır. O sebeple sürücüler en az 2 hafta güvenli sürüş eğitimi/belge almalı.

3- E-scooter da bir ‘araçtır’. Motor da var bunlarda niye plaka yok? Muhakkak plaka takılmalı.

4- Belediyeler acil olarak bisiklet/e-scooter yolları yapmalı.

5- Bu yollar yapılana kadar bu araçların sadece EDS olan güzergâhlar üzerinde kullanılmasına izin verilmeli (Sürücüler her an denetleneceklerini bilmeliler).

6- Bunun dışında da iki teker sürücüleri sıkı ve sürekli denetlenmeli

7- Kamu spotları hazırlanmalı, okullarda eğitim verilmeli, bilinç oluşturulmalı.

Yazar Yazıları Haberleri