Kira sözleşmeleri ev sahipleri için de kiracılar için de oldukça önemlidir. Bu sözleşme sayesinde kiracılık meselesi yönetilmektedir. Yapılan sözleşmeyi bir tarafın kaybetmesi halinde ise yaşanabilecekler merak konusu ediliyor. Bu durum karşısında meseleye tamamen tarafların ilişkisi ve niyetleri üzerinden bakılması gerekiyor.
KİRA SÖZLEŞMESİNE İHTİYAÇ BİLE DUYULMAYABİLİR
Kiracı ile ev sahibi arasında güven tesis edilmişse ve taraflar birbirlerini tanıyorlar ise bu durumda kira sözleşmesinin kaybolmasının bir anlamı yok. Herhangi bir şey değişmez ve kiracılık ilişkisin aynı güven üzerinde devam eder. Karşılıklı anlaşma sağlanacağı için bu durumda kira sözleşmesini kullanmak kimsenin aklına bile gelmeyecektir.
KİRA SÖZLEŞMESİ KAYBOLURSA RİSKLERİ NELER?
Ev sahibi ile kiracı arasında güven tesis edilememiş ve taraflar birbirlerini fazla tanımıyorlar ise kira sözleşmesinin kaybolması çok büyük bir risk olacaktır. Nelerin yaşanabileceği hangi tarafın kira sözleşmesini kaybedeceğine göre değişecektir. Ev sahibi kira sözleşmesini kaybederse kiracı düşük bir zam yaparak evde oturmaya devam edebilir. Kira sözleşmesinde kayıt altında tutulan demirbaşları inkar edebilir. Kira sözleşmesinde yazılı olan özel maddeleri tamamen devreden çıkarabilir.
Kiracının kira sözleşmesini kaybetmesi durumunda ise ev sahibi yüksek bir kira zammı yapabilir. Olmayan demirbaşları varmış gibi gösterip kiracıdan talep edebilir. Kira sözleşmesinde olmayan ama kiracıyı zorlayacak maddeleri varmış gibi uygulayabilir.
Kira sözleşmesinin kaybolmasının sonuçları tamamen tarafların niyetleri ile belirlenmektedir. Eğer taraflar arasında iyi bir ilişki kurulamamışsa kira sözleşmesini kaybeden tarafın güçlü bir hukuki desteğe ihtiyacı olabilir.