Apartmanlarda veya sitelerde bulunan evler için belirli bir tutarda aidat ödemesi yapılması gerekiyor. Bu ödemeler ortak giderler için yönetimler tarafından alınıyor. Tüm verilen hizmetler bu giderler ile karşılanıyor. Tamamen yasal bir ödeme türü olan aidattan kaçınmanın da imkanı yok. Ödenmediğinde yasal işlem başlatılması ve yüzde 5 gecikme zammı uygulanması gibi cezaları bulunuyor.
AİDATLARA ASGARİ ÜCRET ZAMMI!
Asgari ücrete yapılan zam sonrasında apartmanlarda ve sitelerde maliyetler oldukça yükseldi. Kapıcı, güvenlik ve temizlik gibi masrafları olan yapılarda maliyetler tam anlamıyla katlandı. Özellikle özel güvenlik hizmeti olan büyük sitelerde aidatlar eski kiracıların kira fiyatlarının bile üzerine çıktı. Bu yükseliş ile beraber yeni sorunlar da yaşanmaya başlandı.
EV SAHİBİ İLE KİRACI KARŞI KARŞIYA GELİYOR
Aidat kullanıma dayalı ortak giderler için alındığı için kiracıların bu ödemeyi yapmama imkanı bulunmuyor. Hatta aidat ödemeyen kiracıyı ev sahibi evden kolay bir şekilde çıkarabiliyor. Aidata zam yapılması da ev sahibinin ilk etapta meselesi değil. Ancak az bilinen bir yasal hak kiracılar ile ev sahiplerini karşı karşıya getiriyor.
Kiracıdan talep edilecek olan aidat tutarı ne olursa olsun kira fiyatının üzerinde olamaz. Eğer yönetimler kiracının ev sahibine ödediği kiradan fazla tutarda aylık aidat talep ederse kiracı bu fazlalık kısmı ödemek zorunda değildir. Örneğin kiracı 10.000 TL kira veriyor ama 12.000 TL aidat ödemesi isteniyor. Burada kiracı aidatın 10.000 TL’lik kısmından sorumlu olur. Kalan 2.000 TL ise ev sahibinin sorumluluğundadır. Bu kuralı işleterek hakkını arayan kiracılar ev sahiplerine bir de aidat masrafı çıkarınca artık anlaşmazlık yaşamaya başladılar. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması ile mağdur olan ev sahiplerine bir de kiracıdan aidat masrafı eklenmeye başlandı.