Sismologlar Türkiye'deki bir sonraki depremin 6,8 büyüklüğünde olacağını kaydetti! Deprem o ilde olacak

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle pek çok uzman harekete geçti. Türkiye'de beklenen büyük Marmara depreminden önce gerçekleşen ve 11 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sismologlar ürküten bir tahminle yeni değerlendirmelere yer verdi.

Sismologlar Türkiye'deki bir sonraki depremin 6,8 büyüklüğünde olacağını kaydetti! Deprem o ilde olacak - Deprem bölgesinde yer alan Türkiye'de büyük depremlerin meydana geldiği ve yapı stokunun zayıf olduğu bölgelerde yıkıma neden oluyor. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ili etkileyerek binlerce zayıf yapının yıkılmasına neden oldu. Yaşanan deprem felaketi nedeniyle uzmanlar teyakkuza geçerken deprem konusunun ciddiye alınması gerektiği belirtildi.

SİSMOLOGLARDAN ÜRKÜTEN TAHMİN

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsılan Türkiye,meydana gelen yeni depremler ve binlerce artçı sarsıntı ile endişe içinde yaşamaya başladı. Bir süredir beklenen Marmara depremi için uyarılar yapılmaya devam ederken ülkemizde meydana gelen depremle ilişkili sismik fayın analizi, bir sonraki büyük deprem olasılıklarını da ortaya çıkardı. Sismologlar tarafından yapılan değerlendirmeler çerçevesinde kritik bir uyarıya yer verilirken Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki jeofizikçiler 6 Şubat tarihli depremlerle ilişkili fay bölgesini incelemek üzdere uzaktan algılama yöntemini kullandılar.

Söz konusu analiz ile ilerleyen dönemde kaç büyüklüğünde bir deprem meydana geleceği öğrenildi. Güçlü depremlere tektonik plakaların kaymasının neden olduğu ve yer kabuğunun yavaşça hareket eden parçaları birbirlerini iterek zaman içinde kademeli olarak kuvvet oluşturduğuna dikkati çeken sismologlar, levhalar kaydığında da enerjinin yerkabuğunda dalgalar halinde patlayarak depreme neden olduğundan bahsetti.

6.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM İÇİN MALATYA'YA DİKKAT ÇEKİLDİ

Sismologlardan, Türkiye'deki bir sonraki büyük deprem tahmini gelirken bu depremin ne zaman meydana geleceğine ilişkin ise bilgi verilmedi. Depremin yerini ve potansiyel şiddetini anlamanın, bu büyük felakete hazırlanmak ve ciddi sonuçlarından kaçınmak için bir fırsat olduğuna dikkati çeken sismologlar,  Malatya'nın Pütürge ilçesi yakınlarında, önceki depremlerle ilişkili bir fay boyunca sismik aktivite kaydettiklerini bildirdi. Levhanın bir kısmının bloke olduğu veya sıkıştığı, ancak gelecekte herhangi bir zamanda hareket edebileceği anlamına gelen analiz, fayın bir kısmının tıkalı kaldığını ve gelecekte 6.8 büyüklüğünde başka bir depremin meydana gelebileceğini gösterdi.

Öte yandan uzmanalr depremlerin ciddiye alınması gerektiği ve ayetkililerin teyakkuzda olması gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler

Beklenen İstanbul depremi için açıklandı! FOTDES saniyeler öncesinde uyarı verecek
29 Nisan Cumartesi az önce nerede deprem oldu?

Güncel Haberleri