İtecik lalesini koparmanın cezası 80 bin 465 lira

Uşak Merkez Kayağıl Köyü İtecik Tepsinde bulunan ve Mayıs ayı içerisinde sadece 15 gün çiçek veren İtecik Lalelerini koparmanın ve zarar vermenin cezası bu yıl 80 bin 465 TL’ye yükseldiği öğrenildi.

Geçen yıl, Vali Funda Kocabıyık tarafından, Kayağıl köyü sınırları içindeki İtecik Tepesi’nde 5 hektarlık alanın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “İtecik Lalesi Tabiatı Koruma Alanı” ilan edildiği belirtilen Uşak’ın bu endemik çiçeklerine zarar verenler yandı. Bu yıl Uşak’ın sembolü olan çiçeklere zarar veren 80 bin 465 TL’yi ödemeyi göze alacak.

Kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Kayaağıl Köyü sınırları içerisinde kalan İtecik Dağında dar bir alanda yetişen "İtecik lalesi”,  kayalık ve çalılık dar bir alanda görülmektedir. Bahar döneminde özel tedbirler alınarak korunan lalenin, patatese benzeyen yumruları toprağın 25-75 santimetre altında bulunuyor.  Uşak’ta doğal olarak yalnızca bu alanda yetişen koruma altındaki, lale 10- 15 gün süreyle çiçek veriyor.

                                                                          

İTECİK LALLELERİNİN UŞAK HALKI ARASINDA DİLLENDİRİLEN ÖYKÜSÜ

Beyaz laleler kan rengini alır

İtecik Dağı eteğinde yetişen top lalelerinin güzelliğinin dünyada hiçbir lalede olmadığına inanılır. Laleler sadece Mayıs ayında yaklaşık 15 gün kadar çiçek açar.

Yıl 1922 Yunan orduları İtecik dağları eteklerinde bulunan Kuvay-ı Milliye hatlarına saldırmakta, ne kadar şiddetli saldırırsa saldırsın buradaki savunma hattını bir türlü kıramamaktadır. Bu savaş arasında Ramazan Bayramı (Ya da Kurban) gelir. Komutan, yerel milis güçlerine bayramda yakınlarını görmeleri için izin verir. Günümüzde olduğu gibi o döneminde hayınları boldur. Bu hayınlardan birisi Yunan Ordusuna, “Koşun gelin Türkler zayıfladı” diye haber uçurur.

Yunan Orduları saldırıya geçtiği anda üç genç kardeş un öğütmek amacıyla değirmene buğday götürmektedir. Yunan ordularıyla bu üç yiğit kardeş öyle bir cenge tutuşur ki, mübalağa bir cenk olur. Üç yiğit çarpışa çarpışa İtecik Dağlarının eteklerine çekilir. Yunanlara da epey zayiat verdirirler. Her biri dağın eteklerinde can verir. İşte bu üç yiğidin kanları o güne kadar beyaz açan lalelere bulaşır. Bu olaydan sonra beyaz açan laleler sürekli kan kırmızısı açamaya başlar.

  HABER / SALİH KILINÇ

İlgili Haberler

Uşak’ta KGYS kameralarıyla trafik denetim süreci başlıyor
Başkan Çakın Uşak için yapacağı projeleri anlattı
Banaz ilçesinde yanan ormanlara ağaç dikiliyor

Güncel Haberleri