İstanbul depremi ne zaman bekleniyor! Uzman isim uyardı! Marmara fayı kırıldı kırılacak

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük deprem sonrasında İstanbul depremi tekrar gündeme geldi. İstanbul depremi ile ilgili kritik uyarılarda bulunan yer bilimciler Marmara depremi için çok az bir zaman kaldığını ve önlemlerin alınması gerektiğini ifade ediyorlar.

İstanbul depremi ne zaman bekleniyor! Uzman isim uyardı! Marmara fayı kırıldı kırılacak: İstanbulda beklenen deprem ile ilgili yer bilimcilerinden kritik uyarılar gelmeye devam ediyor. İstanbul'da beklenen depremin ne zaman gerçekleşeği ile ilgili tahminler gelirken önlemlerin alınmasının zaruri olduğunu söyleyen uzmanlar vatandaşları depreme karşı uyarıyorlar. İstanbul'da 250 bin yılda kendini tekrarlayan büyük depremlerin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Naci Görür kesinlikle önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Peki İstanbul depremi ne zaman bekleniyor?

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde gerçekleşen depremden sonra tam 11 il çok kötü etkilendi. Binlerce vatandaş hayatını kaybederken birçok vatandaş ise evsiz kaldı. Hal böyle olunca gelecekte İstanbul'u bekleyen deprem de gündeme oturdu. İstanbul'da yaşayan kişi sayısı düşünülecek olursa o bölgede olabilecek bir depremin yıkımının çok daha büyük olabileceği gözler önüne seriliyor. Prof. Dr. Naci Görür İstanbul depremine ilişkin tüm senaryoları kamuoyuyla paylaştı. İstanbul'da beklenen depremin ne zaman olacağı ile ilgili önemli notlar paylaştı.

İSTANBUL'DA GEÇMİŞ DEPREMLER 

Tüm Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş depreminden sonra İstanbul depremi de tekrar gündeme geldi. Beklenen İstanbul depremi için yapılabilecek önlemlerin konuşulaması gerektiğini söyleyen uzman isimler İstanbul depremi için önemli uyarılarda bulunuyorlar. Daha önce İstanbul'da 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999 yıllarında büyük depremler meydana geldi.

Tüm bu depremlerin incelenmesi ile son 500 yılda 7 şiddetinin ü zerinde 2 büyük depremin meydana geldiği ortaya çyıktı. Orta Marmara fayında İstanbul depremi yaşanma olasılığı 250 yılda bir olarak açıklandı. Yer bilimci uzman isimler tarafından son büyük depremin 1766 yılında gerçekleştiği düşünülde Orta Marmara fayında büyük bir deprem riski söz konusu olduğu söyleniyor.

MARMARA FAYI KIRILDI KIRILACAK

Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür İstanbul'da beklenen Marmara depreminin Avrupa Yakası'nda çok daha büyük yıkımalra sebep olacağını söyledi. Marmara fayının kırılmasına çok az bir zaman kaldığını söyledi. Görür konuşmalarına şöyle devam etti;  "Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek. Halbuki yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu fayın güneyinde stres birikimi kuzeyinden çok daha fazla. Marmara'nın güney kısmında" şeklinde konuşarak büyük uyarılarda bulundu. 

İSTANBUL'DA DEPREM NE ZAMAN BEKLENİYOR?

İstanbul'da beklenen deprem için çarpıcı açıklamalarda bulunan Görür İstanbul depremi için 30 sene içerisinde beklendiğinin söylendiğini ve bu söylem sonrasında 23 senenin geçtiğini ifade etti. Görür konuşmalarına şöyle devam etti; "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum." dedi. 

İlgili Haberler

İstanbul'da tahliye edilecek okullar listesi!
Malatya Şanlıurfa ve Hatay'da ev taşıma ücretlerine azami sınır getirildi!
Depremzedeler hangi illere göç ediyor?

Güncel Haberleri