Türkiye’de emekli olabilmenin bazı koşulları bulunuyor. Bu koşullar arasında en zorlayıcı olan ise prim şartı oluyor. Genellikle işe giriş tarihine göre değişmekle beraber SSK’lılar 7200 gün, Bağkur’lular ise 9000 gün ile emekli olma hakkı elde edebiliyorlar. Bu prim şartını tamamlamak işçin yasalar bazı durumlarda borçlanma imkanı sağlıyor. Böylece sigortalılar parası karşılığında SGK’dan gün satın alarak emeklilik için prim şartını yerine getirebiliyorlar.
KİMLER BORÇLANMA YAPABİLİR?
SGK mevzuatında tüm çalışanlara borçlanma hakkı verilir şeklinde bir uygulama bulunmuyor. Borçlanma hakkı bazı durumlarda olabiliyor. Erkeklerin askerde geçen süreleri borçlanılabiliyor. Aynı şekilde kadınlar da doğum borçlanması ile her doğumda 2 yıl borçlanma hakkı elde edebiliyorlar. Ayrıca çeşitli mesleklere özel borçlanma imkanları bulunuyor. Bu yasal hakkın dışında sadece emekli olmak için SGK’da borçlanma işlemi yapılamıyor.
ACELE ETMEYEN KAYBEDER
Borçlanma yapmanın da belirli bir maliyeti var. Bu maliyet asgari ücrete yapılan her zamda değişiyor. Şimdi asgari bir zam daha yapılacak. Bu zam ile beraber en düşük borçlanma primi asgari ücret zammı kadar artacak. Böylece borçlanma yapmak için bekleyenler 1 Ocak 2023’ten itibaren asgari ücret zammı oranı kadar fazladan para ödemek zorunda kalacaklar.
Güncel verilere göre bugün en alt seviyeden borçlanma yapmak isteyen bir sigortalı günlük 144 TL ödemek zorunda. En fazla ise günlük 1.073 TL ödeme yapılıyor. 1 yıllık borçlanma yapmak isteyen bir çalışan bunu en alt seviyeden dahi yapsa SGK’ya yaklaşık 52 Bin TL ödüyor. Asgari ücret zammının ardından bu hesaplama değişecek. Yüzde 50 zam yapıldığı düşünülürse 1 yıllık borçlanma maliyeti 26 Bin TL daha fazla olacak.
İŞLEMİNİZİ HEMEN BAŞLATIN!
SGK’da borçlanma yapacak olan ama şu anda peşin ödeme yapabilme imkanı olmayanlar için uzmanlar işlemlerini başlatmalarını öneriyorlar. SGK’da bu başvurular Aralık ayında yapıldığında başvuru yapılan tarih esas alınarak hesaplama yapılıyor. Daha sonra sürecek işlemlerle beraber ödeme yapmak için 1,5-2 ay gibi bir yasal süre veriliyor. Bu süre içerisinde ödeme yapılmazsa herhangi bir ceza ödenmiyor. Sadece işlem iptal ediliyor. Bu süreçte parasını denkleştirip ödeme yapanlar ise asgari ücret zammından etkilenmemiş oluyorlar.