Tapuda sistem değişti yeni dönem başladı! Yeni kimlik şart mı eski kimlikle tapu işlemi geçerli mi?

Tapu dairelerinde sil baştan değişiklik yapılırken tapuda yeni dönem başladı. Yeni kimlik ve eski kimlikle işlem konusunda sorular yanıtlandı...
Tapuda sistem değişti yeni dönem başladı! Yeni kimlik şart mı eski kimlikle tapu işlemi geçerli mi?

Tapuda sistem değişti yeni dönem başladı! Yeni kimlik şart mı eski kimlikle tapu işlemi geçerli mi? - Son dönemde konut ve arsa fiyatları rekor üzerine rekor kırarken yaşanan yükseliş dolandırıcıların da iştahını kabartmıştı.

Tapu dairelerinde dolandırıcılık girişimleri artarken vatandaşın güvenliğini sağlamak adına yeni tedbir kararları peş peşe açıklanmıştı. Teknolojinin son imkanları da devreye sokulurken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) de devreye girdi. Söz konusu sistem sayesinde parmak izi karşılaştırma yapıldığı için sahtecilik girişimleri engelleniyor.

TAPUDA YENİ DÖNEM SİL BAŞTAN DEĞİŞTİ! YENİ KİMLİK İLE GÜVENLİK NASIL SAĞLANIYOR?

Tapuda uygulanmaya başlanan yeni sistem hakkında konuşan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, “Bu yeni sistem daha önce yaşanan çok sayıda dolandırıcılığın önüne geçebiliyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ile TC kimlik belgesi üzerindeki bilgiler MERNİS sistemi üzerinden teyit ediliyor. Bu sistemde parmak izine bakıldığında kimlikte kayıtlı olan parmak izi ile karşılaştırılıyor. Bunun için de kimlik kartları üzerindeki çipte yer alan bilgiler dikkate alınıyor.” ifadelerini kullandı.

Tapu işlemlerinde yeni sistem başta İstanbul olmak üzere çok sayıda ilde kullanılmaya başlandı. Tapı sicil müdürlüklerinde işlem yapmak isteyen vatandaşlara uyarı mesajları gönderiliyor. Bu mesajlarda tapu işlemlerinde kimlik tespitleri için yeni kimlik kartlarının gerekli olduğu ve vatandaşların kimlik kartlarında çip kısmında eksiklik, bozulma, deforme olma gibi durumların olmadığının kontrol edilmesi isteniyor. Böyle bir durum olması halinde ise vatandaşlar nüfus müdürlüklerine giderek geçici kimlik belgesi alıp tapu işlemlerini yapabiliyorlar.

Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi üzerinden işlemler yapılmaya başlanırken bazı tapu dairelerinde sadece bu sistem kullanılmaya başlandığı için eski kimlikle işlem yapılmayacak. Bu nedenle işlemi olan kişilerin yeni kimlik belgesi yoksa gitmeden önce mutlaka teyit almaları ve buna göre randevu almaları gerekiyor...