Ev sahibinin eve ihtiyacım var demesi kiracının tahliyesine yeter mi?

Ev sahiplerinin kiradaki evlere ihtiyaçlarının olması durumunda kiracıları evden çıkarmak isteyebiliyorlar. Bu durum ev sahiplerinin bahanesi de olabiliyor. Kiracı ihtiyaçtan dolayı evden nasıl çıkarılır?
Ev sahibinin eve ihtiyacım var demesi kiracının tahliyesine yeter mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıkların zirve yaptığı bir süreçten geçiliyor. Bu süreç içerisinde ev sahipleri mevcut kiracılarını evden çıkarıp yerlerine yeni kiracı bularak daha fazla kira geliri elde etmeyi tasarlıyorlar. Bunun gerçekleşebilmesi için ise kiracının evden çıkması gerekiyor. Ancak kiracıları evden çıkarmak hiç de kolay bir mesele değil. Bunun için de ev sahipleri her yolu deniyorlar.

İHTİYAÇTAN TAHLİYE NASIL OLUR?

Bir eve ev sahibinin ihtiyacı olabilir ve kiracıdan evden çıkması talep edilebilir. Ev sahibinin eve ihtiyacı olması demesi kendisinin, anne ve babasının ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının da eve ihtiyacı olması halinde de geçerli oluyor. Bu halde ev sahibi kiracıdan evden çıkmasını isteyebilir. Ancak burada çok önemli bir ayrıntı bulunuyor ve kiracılar bu ayrıntıyı bilmedikleri için ev sahipleri tarafından mağdur ediliyorlar.

Eve ev sahibinin ihtiyacı varsa bu şekilde kiracı tahliye edilecekse kararı mahkemenin vermesi sağlanmalıdır. Bu durum kiracı için oldukça yararlı olacaktır. Mahkemeden karar çıkmasının istenmesi durumunda ev sahibi mahkemede eve gerçekten ihtiyacı olduğunu belgelemek zorunda kalacaktır. Bunun ispatını yapamaması halinde kiracının evden çıkması sağlanamayacaktır.

Meselenin bir başka yönü de kiracının tazminat hakkıdır. Eğer mahkeme kiracının evden tahliyesini uygun görürse ev sahibi 3 yıl boyunca evi bir başkasına kiralayamayacak ve evi ihtiyacı karşılığında kullanmak zorunda kalacaktır. Eğer ev bu süre içerisinde bir başkasına kiraya verilirse ev sahibi eski kiracısına 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak ödemek zorunda kalır. Bu karar mahkemeden çıkmamış olsaydı kiracı böyle bir hak talep edemeyecekti.