Ev sahibi tahliye taahhütnamesi ile kiracıyı hemen evden çıkarabilir mi?

Ev sahiplerinin en büyük kozlarından birisi haline gelen tahliye taahhütnameleri hakkında uygulamada devreye giren kurallar merak ediliyor. Tahliye taahhütnamesi ile kiracı evden nasıl çıkarılır?
Ev sahibi tahliye taahhütnamesi ile kiracıyı hemen evden çıkarabilir mi?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında son yıllarda tahliye taahhütnamesi sorunları yaşanmaya başlandı. Ev sahipleri kiracılardan almış oldukları tahliye taahhütnamesi ile kiracının evden tahliyesini sağlayabiliyorlar. Bu da kiracıları zor durumda bırakıyor. Tahliye taahhütnamesinin hangi kurallarla uygulanabileceği ve kiracının evden çıkarılma sürecinin ne kadar süreceği merak konusu oluyor.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ İLE KİRACININ EVDEN ÇIKARILMA SÜRECİ!

Ev sahibinin elinde bir tahliye taahhütnamesi varsa bunun için önce yasal süresinde gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor. Tahliye taahhütnamesinde kiracının evden çıkmayı taahhüt ettiği tarihten itibaren ev sahibi 30 gün içerisinde yasal işlemleri başlatmalıdır. Bu süre geçer ve ev sahibi gereğini yapmazsa tahliye taahhütnamesinin bir önemi kalmayacaktır.

Yasal süresinde işlem yapacak olan ev sahibi ilk önce arabulucuya başvuru yapması gerekmektedir. Arabulucu süreci aşılmadan herhangi bir dava açılamıyor. Bundan dolayı bu aşamanın geçilmesi lazım ve bu süreç yaklaşık bir ayı bulabiliyor.

Arabulucu süreci tamamlandıktan sonra ev sahibi kiracının tahliye edilmesi için dava açabiliyor. Bu dava da 6 ay ile 1 yıl arasında genellikle tamamlanıyor. Ancak kiracı tahliye taahhütnamesine itiraz ederse o zaman mahkeme süreci yoğunluğa göre uzayabilir. Mahkemeden karar çıkana kadar kiracının kiracılı9k durumu devam edecektir. İstinaf süreci de düşünülürse kiracının tahliyesi 2 yılı bulabilir.

Öte yandan ev sahibinin tahliye taahhütnamesi ile mahkemeden kiracının tahliyesine dair karar çıkartabilmesi için başlıca koşul geçerli bir tahliye taahhütnamesinin ev sahibinin elinde olmasıdır. Eğer yasal olarak geçersiz sayılacak bir tahliye taahhütnamesi yapılmışsa ev sahibi mahkemeden tahliye kararı çıkartamayacaktır.